Rode of roodbruine strepen op je huid tijdens je zwangerschap? Lange, littekenachtige lijnen die maar niet weggaan? De kans is groot dat je striae of zwangerschapsstriemen hebt. Veel zwangere vrouwen krijgen hiermee te maken. Wat is het precies? Is het gevaarlijk? En kun je er zelf iets aan doen?
Wat zijn striae of zwangerschapsstriemen?
Striae, ook wel bekend als zwangerschapsstriemen, komt bij meer dan de helft van de zwangere vrouwen voor. In studies lopen de schattingen uiteen van 55% tot 90%. Meestal beginnen ze tussen de zesde en zevende maand van de zwangerschap. Het zijn lijnvormige strepen in het onderhuidse bindweefsel. Ze ontstaan als het onderhuidse bindweefsel in hoog tempo wordt opgerekt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de zwangerschap. Ook bij kinderen in de puberteit komt het regelmatig voor. Door de snelle groei wordt de huid teveel opgerekt. De bindweefselcellen kunnen niet in zo’n hoog tempo nieuwe cellen aanmaken, waardoor deze cellen als het ware overrekt worden. De te ver uitgerekte cellen verliezen hun soepelheid en elasticiteit en de normale collageenproductie, wat zorgt voor de huidskleur, raakt verstoord.
Hoe ziet een zwangerschapsstriem eruit?
In het begin kleurt de striem rood of roodbruin af tegen de huid. Na langere tijd (maanden tot soms jaren) verandert dit in een lichtere beige, witte of huidkleurige tint. Daardoor vallen de striae minder op. Een striem kan 1-10 cm breed zijn en kan tot 20 cm lang worden. Voor de werking van de huid zijn striae niet schadelijk. Niet iedereen vindt ze er mooi uitzien, waardoor het wel vervelend kan zijn als je bijvoorbeeld een bikini aan wilt.
Waar ontstaan striae?
Striemen kunnen overal op de huid ontstaan. Meestal is dit op plekken waar de huid in hoog tempo wordt opgerekt. De buik is een veel voorkomende plek. Je baby groeit snel, waardoor je buik ook snel meegroeit. Ook de snelle groei van je borsten kan striemen veroorzaken. Omdat je vetreserve toeneemt tijdens de zwangerschap, kunnen bij je billen en heupen striemen ontstaan. Ook op je benen zit vaak extra vet tijdens de zwangerschap. De buik, billen, heupen en benen zijn dus vaak de plekken waar zwangerschapsstriemen voorkomen.
Verhoogde kans op striemen?
Er zijn verschillende factoren die het risico verhogen op striemen.
- Jonge leeftijd: tieners en twintigers hebben tijdens hun zwangerschap een hogere kans op heftige striae dan zwangere vrouwen boven de 30.
- Hoger gewicht voordat je zwanger wordt.
- Hoge of snelle toename van het gewicht tijdens de zwangerschap.
- In de familie komen zwangerschapsstriemen voor.
- Je hebt zelf in je jeugd al last gehad van striae.
Striae voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Er wordt dan ook regelmatig onderzoek gedaan naar het voorkomen van zwangerschapsstriemen. Vooral insmeren van de huid is een populaire onderzoeksmethode. De resultaten lopen uiteen. In de ene studie wordt een klein verschil gevonden, in de andere studie vinden onderzoekers geen verschil tussen smeren of niet smeren. Als je een crème wilt gebruiken, raadpleeg dan eerst je verloskundige.
Daarnaast is een gezonde leefstijl belangrijk. Niet roken, een gezond gewicht, gezond eten en voldoende water drinken helpen om je huid gezond te houden van binnenuit. Het feit blijft dat de overgrote meerderheid van de zwangere vrouwen te maken krijgt met zwangerschapsstriemen.
Bestaande zwangerschapsstriemen behandelen
Het behandelen van bestaande striemen kan je het beste doen als ze net ontstaan of nog aan het ontstaan zijn. In deze beginfase zijn de striemen rood of roodbruin van kleur. Meestal is dit in de eerste twee tot drie maanden. Ook hierover kun je bij je verloskundige om advies vragen. Een crème smeren kan helpen tijdens en na de zwangerschap. Lasertherapie na de zwangerschap kan bij heftige striae worden overwogen. Ga hiervoor naar een gespecialiseerde huidtherapeut.
Verandering van je lichaam tijdens de zwangerschap
De behandelmethoden voor striae zijn helaas niet toereikend om bij iedere moeder zwangerschapsstriemen te voorkomen. Een groot gedeelte van de zwangere vrouwen krijgt ermee te maken. Het goede nieuws is dat ze niet schadelijk zijn voor je gezondheid. Veel vrouwen vinden ze er niet mooi uitzien. Je lichaam verandert sowieso tijdens en na de zwangerschap. Het is niet vreemd of raar dat je dan een tijdje anders tegen je lichaam aankijkt. Het kan helpen om hier met je partner, andere moeders of je omgeving over te praten.
Bronnen: Huisarts en Wetenschap, Huidziekten.nl, Pubmed Central