Pijn aan je schaambot is erg vervelend. Het geeft een stekend, zeurend of pijnlijk gevoel. Dit kan erger worden als je gaat bewegen of lopen. Niet fijn dus. Hoe dit tijdens de zwangerschap kan ontstaan en wat je zelf kan doen om de klachten te verlichten vertellen we jou in dit artikel.
Wat is je schaambot?
Je schaambot wordt ook wel symfyse genoemd. Dit gewricht maakt onderdeel uit van je bekken. Je hele bekken bestaat uit meerdere delen. Om te snappen wat het symfyse is leggen we je kort uit hoe het bekken in elkaar zit. Aan de achterkant van het bekken ligt het heiligbeen met aan beide zijden het darmbeen. Aan de voorkant zitten de twee schaambenen en in het midden daarvan ligt de symfyse. Deze kraakbeenverbinding verbindt de twee schaambenen. Als je pijn ervaart aan je schaambot, dan voel je dat dus aan de voorkant van jouw bekken.
Oorzaken pijn aan het schaambot tijdens de zwangerschap
Omdraaien in bed of traplopen kan pijnlijk zijn als je last hebt van pijn aan je schaambot. Het beperkt jou, waardoor je je angstig kan gaan voelen: ‘kan ik ooit nog normaal lopen?’ Weet dat dit een typische zwangerschapsklacht is en dat dit ook weer langzaamaan over gaat zodra jij bent bevallen. Kennis is macht, dus hieronder wat oorzaken op een rijtje zodat je weet hoe dit kan ontstaan tijdens de zwangerschap:
- Bandenpijn – Pijn aan je schaambot komt overeen met bandenpijn. Onschuldig, maar wel heel vervelend en pijnlijk. Pijn aan je banden voelt als een stekende, zeurderige pijn in je bekkengebied en je liezen. Sommigen voelen het ook in hun onderrug, want de pijn kan doortrekken naar je schaambot. De meeste zwangere vrouwen krijgen hier rond de 20 weken last van, zodra de baarmoeder begint te groeien. De baarmoeder hangt namelijk vast aan banden. Hoe meer gewicht er aan die banden komt te hangen, hoe meer spanning er op komt te staan. Ook veranderd dan vaak jouw houding en ga je anders bewegen als je buik groter wordt. Dit kan die stekende pijn veroorzaken. Heb je naast pijn ook bloedverlies of wordt de pijn erger? Bel dan altijd je huisarts of verloskundige voor advies. Na de bevalling verdwijnen deze klachten weer als sneeuw voor de zon.
- Bekkeninstabiliteit – Een veelvoorkomende oorzaak van pijn aan de symfyse als je zwanger bent is bekkeninstabiliteit. Deze typische zwangerschapsklacht komt vaak voor. Ook niet zo gek, want je bekken moet nou eenmaal uit elkaar gaan staan voor de bevalling zodat jouw kleintje geboren kan worden. Het zwangerschapshormoon relaxine zorgt hier voor. Het symfyse kan daardoor te ver uiteen gaan. Doordat het bekken weker en instabiel wordt kan het een beetje gaan verschuiven. Dit kan een brandende, scherpe of zeurende pijn geven. Bij bekkeninstabiliteit ervaar je deze pijn vaak bij de symfyse (voorkant van het bekken) en bij je stuitje (achterkant van het bekken). De pijn kan je daarnaast ook voelen in je liezen, bovenbenen of billen. Door bepaalde bewegingen kan de pijn erger worden, maar ook lang zitten of staan kan jouw klachten verergeren. Luister daarom tijdens de zwangerschap goed naar jouw lichaam en doe wat goed voelt. Mocht je twijfelen of je last hebt van bekkeninstabiliteit overleg dan altijd even met je huisarts of verloskundige. Samen kunnen jullie kijken wat de reden is van jouw klachten. Gelukkig verdwijnen deze klachten na de bevalling weer als jouw lichaam weer hersteld is en je bekken weer stabiel zijn. Dit kan een half jaar tot een jaar duren. Als je klachten niet vanzelf weggaan of je maakt je zorgen dan kan je een speciale bekkenfysiotherapeut mee laten kijken.
- Indalen – Pijn aan je schaambot hoeft gelukkig niet direct te betekenen dat je bekkeninstabiliteit hebt. Ook als je baby gaat indalen in het bekken kan je last krijgen van een stekend gevoel bij je symfyse. Rond de 37 weken kan je hier last van krijgen. Als je veranderd van houding dan voel je dat op die plek. Het kan gelukkig geen kwaad, maar vervelend is het wel. Na de bevalling verdwijnen deze klachten weer.
Tips bij pijn in het schaambot tijdens de zwangerschap
Pijn is nooit fijn, daarom voor jou een aantal tips op een rijtje om jouw klachten te verlichten:
- Bewegen – Voor jou en je kleintje is bewegen tijdens de zwangerschap heel goed. Hoe fitter je de bevalling in gaat, hoe sneller je vaak herstelt. Bij klachten aan je bekken is fietsen of zwemmen meestal een fijne en lichte manier van bewegen. Hierdoor belast je je banden en spieren niet zo erg en hebben ze tijd om te herstellen.
- Vermijd zwaar tillen – Zware activiteiten kun je het beste vermijden. Veel voorovergebogen staan of werken of zware dingen tillen kan je het beste even over laten aan iemand anders. Vragen om hulp mag!
- Oefeningen – Door je bekkenbodemspieren te trainen kan je deze spieren bewust aan- en ontspannen. Ook tijdens de bevalling is dat fijn. Tevens maak je deze spieren sterker, zodat ze het bekken stabiel kunnen houden.
- Rust – Pak je rust waar dat kan. Sowieso een goed idee tijdens de zwangerschap, maar als je klachten ervaart helemaal.
- Buikspieren – Als je buikspieren getraind zijn, heb je vaak minder of geen last van bandenpijn. Als je deze spieren aanspant, komt er minder druk op de banden te staan. In het begin van de zwangerschap kan je nog buikspieroefeningen doen of je buikspieren gewoon aanspannen als je bijvoorbeeld iets optilt. Later in de zwangerschap kan je dat beter niet meer doen. Let ook op je houding. Door niet in je onderrug te gaan hangen, maar goed rechtop te staan met je ribbenkast boven je heupen verminder je je klachten. Ook ervaar je zo minder pijn.
- Rustig bewegen – Een plotselinge beweging of snel opstaan van je stoel of uit bed, kan pijn geven rondom je schaambot. Vertraag daarom en doe rustig aan. Neem je tijd om op te staan.
- Buikband – Een buikband of zwangerschapsondergoed kan helpen als extra ondersteuning bij je buik. De druk op de banden wordt hierdoor minder, met als gevolg minder pijn voor jou.
Bronnen: mensengezondheid, deverloskundige