Vaginale afscheiding, niet het eerste waar je aan denkt bij een zwangerschap en ook geen onderwerp dat je even gezellig aansnijdt tijdens het vragenrondje van een zwangerschapscursus. Maar het is vaak wel één van de eerste dingen die opvalt als je zwanger bent. Je vaginale afscheiding is zeker anders tijdens je zwangerschap en vaak ook wel iets meer. Het kan ook anders zijn in geur, dikte en kleur. Maar wat is er dan precies anders en verandert je afscheiding ook gedurende je zwangerschap? Waar moet je op letten, wat is normaal en wanneer kun je beter even de verloskundige bellen? Al deze vragen en informatie over vaginale afscheiding tijdens je zwangerschap worden in dit artikel behandelt.
Wat is afscheiding?
Afscheiding, ook wel witte vloed genoemd, wordt aangemaakt door je baarmoederhals en vaginawand. Deze weefsels van de vagina worden losser en rekbaarder ter voorbereiding op de geboorte. Als je zwanger bent is er extra doorbloeding in je vaginawand en werken de slijmvliezen intensiever. De reden dat je als vrouw afscheiding produceert is om je vagina tegen infecties te beschermen.
Als je zwanger bent verandert je afscheiding doordat je hormoonhuishouding anders wordt. Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat je meer afscheiding produceert. Eigenlijk is dit een extra beetje bescherming om het geboortekanaal vrij van infecties te houden. Als je afscheiding verandert dan is dit vaak één van de eerste symptomen van een zwangerschap. De afscheiding kan dan iets roze of bruin zijn wanneer de innesteling van het eitje heeft plaatsgevonden. Ook kan je afscheiding wat dikker of plakkeriger zijn dan normaal. Je afscheiding kan per week verschillen. Zo is de afscheiding in de laatste maand van je zwangerschap meer en vaak wat dunner. Je kunt ook meer afscheiding hebben bij warm weer of inspanning.
Welke soorten vaginale afscheiding zijn er?
Je afscheiding is een belangrijke indicator van de gezondheid van je vagina. De kleur, geur en dikte geven je belangrijke informatie over hoe het daar beneden gesteld is. Het is dus zeker belangrijk om je afscheiding in de gaten te houden en te letten op veranderingen. Onderstaande soorten afscheiding zijn belangrijk om in de gaten te houden.
Andere kleur afscheiding
Normaal is je afscheiding melkachtig of doorzichtig van kleur. Wanneer het groenig of gelig is, is het belangrijk even contact met je verloskundige of huisarts te zoeken. Waarschijnlijk is er dan iets aan de hand en is het goed hier even naar te laten kijken.
Roze of bruine afscheiding
Wanneer er een beetje bloed in je afscheiding zit zorgt dit vaak voor een beetje een roze of bruine kleur. In de meeste gevallen is dit compleet onschuldig. Helemaal in het begin van je zwangerschap kan dit de innesteling van het eitje betekenen. Later in je zwangerschap is het misschien een gesprongen adertje. Doordat het weefsel in je vagina veel meer doorbloedt is dan normaal en er ook meer druk op staat kan een adertje gemakkelijk springen. Dit is geen reden tot paniek. Wanneer je echter het idee hebt dat je echt bloed verliest, is het natuurlijk goed om contact op te nemen met je verloskundige.
Korrelige afscheiding
Wanneer je afscheiding van textuur verandert en korrelig wordt dan is dit vaak een teken van een schimmelinfectie. Het is handig om dan even contact op te nemen met de huisarts zodat je een kuurtje tegen een schimmelinfectie kunt nemen. Gelukkig is een schimmelinfectie niet schadelijk voor je baby maar wel heel vervelend voor jezelf. Wanneer je de schimmelinfectie echter niet behandelt en je er nog steeds last van hebt tijdens de bevalling kun je de infectie overdragen op je baby.
Helaas ben je wanneer je zwanger bent extra vatbaar voor schimmelinfecties. De reden hiervan is dat je meer glycogeen in je vagina hebt waardoor goede bacteriën minder goed werken. Hierdoor wordt de zuurgraad lager met als gevolg dat de balans tussen goede en schadelijke bacteriën verstoord wordt. Later in dit artikel geven we daarom een aantal tips om een schimmelinfectie te voorkomen en de zuurgraad gezond te houden.
Stinkende afscheiding
In principe ruikt afscheiding bijna niet. Wanneer het opdroogt kan het een beetje zurig ruiken. Wanneer het echter sterk ruikt of zelfs stinkt is dit vaak een signaal dat de zuurgraad in je vagina niet goed is. Vaak heeft je afscheiding dan een beetje een visachtige geur. Dit duidt erop dat je misschien een schimmel of soa hebt.
Waterige afscheiding
In de laatste weken van je zwangerschap wordt je afscheiding wateriger. Het kan zelfs zoveel zijn dat je misschien twijfelt of het vruchtwater is. Soms loopt er zelfs een beetje afscheiding langs je benen wanneer je opstaat. Dit komt omdat er meer druk van het hoofdje ontstaat. Je kunt zelf heel makkelijk checken of het afscheiding of vruchtwater is.
- Vruchtwater heeft een zoetige geur | Afscheiding is geurloos
- Vruchtwater verdampt wanneer je het op je vinger hebt | afscheiding behoudt zijn consistentie en is plakkerig
- Vruchtwater heeft soms wat witte vlokjes in het water | afscheiding heeft één kleur.
Goede hygiëne
De hoeveelheid afscheiding kun je helaas niet reguleren. Wel kan het soms knap vervelend zijn. Daarom hierbij een aantal tips om de zuurgraad down under gezond te houden.
- Was niet met zeep. Zeep heeft een andere PH waarde. PH waarde staat voor zuurgraad. Je kunt je voorstellen dat zeep een andere zuurgraad heeft dan je vagina. Die twee wil je niet mixen.
- Draag geen synthetisch ondergoed maar gebruik liever ondergoed gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen, wol of bamboe.
- Gebruik geen wegwerp inlegkruisjes of maandverband. Deze kunnen gaan broeien waardoor je juist jeuk of uitslag krijgt. Een alternatief kan wasbaar maandverband of inlegkruisjes zijn. Deze zijn gemaakt van natuurlijke materialen waardoor ze beter ademen.
- Gebruik bij het wassen geen middeltjes zoals Lactacyd. Hoewel beweerd wordt dat dit juist helpt de zuurgraad op pijl te houden werken deze middeltjes vaak averechts. Alleen water is echt voldoende.
- Wanneer je het idee hebt dat je misschien een beginnende schimmelinfectie hebt kun je probiotica nemen. Dit helpt de normale darmflora herstellen waardoor je ook minder kans hebt op schimmelinfecties. Een huis- tuin en keukenmiddeltje tegen een beginnende schimmelinfectie is het inbrengen van een tampon gedrenkt in gewone yoghurt.
- Neem zo min mogelijk suikers tot je. Eet maximaal twee stuks fruit per dag en vermijd suikerhoudende dranken en etenswaren zoals snoep en koek. Suiker is een heerlijke voedingsbodem voor schimmels.
- Vermijd stress! Stress vermindert je weerstand waardoor je meer kans hebt op een schimmelinfectie.
- Draag geen strak zittende kleding
- Veeg wanneer je hebt geplast van voor naar achter. Wanneer je van achter naar voor veegt kunnen schimmels uit je darmen in je vagina terecht komen
Bronnen: De verloskundige, Veilig Zwanger van Beatrijs Smulders