Je slaapt ’s nachts al zo beroerd tijdens je zwangerschap, krijg je ook nog eens een verstopte neus. Veel zwangere vrouwen krijgen hier last van. Niet fijn voor jou, maar is het ook gevaarlijk voor je baby? In dit artikel bespreken we: hoe een verstopte neus ontstaat, wat zwangerschapsrhinitis is en geven we je tips wat je er zelf aan kan doen.
Wat is zwangerschapsrhinitis?
Zwangerschapsmisselijkheid, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Deze klachten horen er allemaal bij tijdens de zwangerschap. In dit rijtje hoort ook zwangerschapsrhinitis thuis. Misschien een wat onbekendere klacht, maar het komt vaak voor bij zwangere vrouwen. Rhinitis is een irritatie of ontsteking van het neusslijmvlies. Hierdoor kan je naast een verstopte neus de volgende klachten ervaren:
- loopneus
- niezen
- geïrriteerde ogen
- jeuk in en rondom je neus
- verstopte oren
- hoesten
- hoofdpijn
- keelpijn
- niet door je neus kunnen ademen
- slaapproblemen
Deze klachten lijken natuurlijk hartstikke veel op een gewone verkoudheid. Verschil is dat zwangerschapsrhinitis vaak langer aanhoudt. De meeste vrouwen hebben hier in het eerste trimester al last van. Het kan de hele zwangerschap aanhouden, maar het kan ook terugkomen in het laatste trimester. Heb je naast bovenstaande klachten ook spierpijn en koorts? Dan is de kans groot dat je een griepje te pakken hebt.
Oorzaken verstopte neus tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kan je vaker last hebben van een verstopte neus dan normaal. De meeste vrouwen vinden dit een heel vervelende klacht, want slapen gaat met een verstopte neus vaak lastiger. Rhinitis kan door verschillende oorzaken ontstaan:
- Een virus – Doordat je in de zwangerschap een lagere weerstand hebt, ben je eerder vatbaar voor virussen. Een verkoudheidsvirus heb je dan zo te pakken. Gelukkig verdwijnen de klachten van een virale infectie na een week vanzelf weer.
- Een allergie – Dit komt het meest voor en kan veroorzaakt worden door pollen, de welbekende hooikoorts of door bijvoorbeeld huisstofmijt. In de zwangerschap kan je hier onder invloed van hormonen meer en erger last van hebben. Er zijn ook vrouwen die er juist minder last van hebben als ze zwanger zijn.
- Een bacterie – Dit komt niet zo vaak voor, maar het gaat normaal gesproken vanzelf weer over. Als dat niet het geval is, bel dan even je huisarts voor een afspraak.
- Zwangerschapsrhinitis – Hiervan is sprake als je niet verkouden bent, maar toch een verstopte neus hebt. Dit komt vaak voor bij zwangere vrouwen. Je neusslijmvlies is dan chronisch ontstoken. Maar geen paniek! Na de bevalling verdwijnen deze klachten weer, omdat ze worden veroorzaakt door de toename van hormonen. Vooral door de stijging van het hormoon oestrogeen zwellen je neusholtes op en wordt er meer slijm aangemaakt. Ook heb je tijdens de zwangerschap meer bloed in je lichaam. Waar je normaal 4,5 liter bloed in je lichaam hebt, kan dat tijdens de zwangerschap wel 7,5 liter worden. Je bloedsomloop gaat sneller, omdat er meer bloed door je lichaam gepompt moet worden. Hierdoor kunnen de bloedvaatjes in je neus opzwellen. Door deze combinatie kan je lastiger door je neus ademen en ervaar je een verstopte neus.
- Roken en overgevoeligheid voor medicatie kunnen ook een rol spelen bij rhinitis.
Wanneer moet de huisarts bellen?
In principe gaat een verstopte neus vanzelf over als je last hebt van een verkoudheid of zwangerschapsrhinitis. Heb je naast die verstopte neus last van één of meer van de volgende klachten, bel dan de huisarts:
- suf
- benauwd
- piepende ademhaling
- koorts die langer dan 5 dagen duurt (boven de 38 ℃)
- je voelt je ziek
Tips bij een verstopte neus in de zwangerschap
Als je last hebt van een verstopte neus, dan wil je daar het liefst zo snel mogelijk vanaf. Deze tips kunnen jou wat verlichting geven:
- Zoutwateroplossing – Dit wordt ook wel een neusdouche genoemd en kan je gemakkelijk zelf maken. Je voegt 9 gram keukenzout toe aan 1 liter water. Dit water hoeft niet gekookt te worden, maar mag natuurlijk wel als je dat prettig vindt. Je kan de oplossing vervolgens in een knijpflesje of een speciaal spoelkannetje doen en zo je neus schoon spoelen. Door deze neusdouche verminderen je klachten. Dit kan je zo vaak doen als je wilt. Je kan een neusdouche ook gewoon kopen.
- Blijf bewegen – Bewegen is sowieso goed voor je tijdens de zwangerschap. Met een verstopte neus helemaal, want door te sporten of te bewegen verhoog je je weerstand. Daarnaast komt het snot wat in je neus blijft zitten los. Zo kan je weer makkelijker door je neus ademen.
- Powernap – Doordat je ’s nachts vaak slechter slaapt met een verstopte neus is het belangrijk om overdag extra rust te pakken. Doe een powernap of rust even uit op de bank.
- Neusdruppels – Je kan zelf neusdruppels maken met zoutwater. Dit doe je door een theelepeltje zout toe te voegen aan een glas water. Dit kan je vervolgens in je neus druppelen, waardoor je klachten verminderen. Dit mag je zo vaak doen als je wilt. Of koop een zoutoplossing.
- Stomen – Door te stomen maak je je neusholten schoon en verminderen je klachten. Om te stomen ga je met je gezicht boven een bak kokend water hangen. Om het effect te vergroten kan je een handdoek over je hoofd leggen, zodat je een kleine stoomcabine creëert. Je kan ook stomen door de lucht van een hete douche goed in te ademen. Drie keer per dag 15 minuten stomen geeft het beste resultaat. Er zijn ook speciale stoomapparaten te koop, dan hoef je niet met je hele gezicht boven de bak te hangen.
- Roken – Roken is sowieso niet goed voor jou en al helemaal niet voor je baby, maar dat hoeven we jou vast niet meer uit te leggen. Door te roken kunnen je klachten langer blijven bestaan, omdat je neusslijmvliezen extra geïrriteerd raken van het roken.
- Drink voldoende – Door goed te drinken voer je sneller afvalstoffen af uit je lichaam. Tijdens de zwangerschap mag je zeker 2 liter vocht tot je nemen.
- Verhoog het hoofdeinde van je bed – Als je geen verstelbare bedbodem hebt, dan kan je een kussen onder je matras leggen, zodat je hoofd iets hoger ligt. Hierdoor heb je minder last van je verstopte neus.
- Luchtvochtigheid – Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in je huis goed op peil is, omdat je met droge lucht eerder last hebt van een verstopte neus. Zet in de winter een bakje water op de verwarming of zet een luchtbevochter in huis neer.
- Rauwe ui – Deze tip van mijn oma kan ook helpen. Het klinkt niet erg aantrekkelijk, maar een stukje rauwe ui naast je bed kan ook helpen om je neus wat meer te openen in de nacht.
Bronnen: kno, thuisarts, isala, artsenzorg