Sommige zwangerschapssymptomen dienen zich al aan voordat je officieel weet dat je zwanger bent. Een vieze smaak in je mond is daar zo’n voorbeeld van. In medische termen noemen ze dit dysgeusie. Als je eet lijkt het alsof je metaal in je mond hebt. Ook smaken veel dingen ineens anders. Daarnaast kan je tijdens je zwangerschap ook vaker een droge mond hebben. Hoe dit ontstaat en wat je er tegen kan doen, lees je hier!
Vieze smaak in je mond tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent kan je smaak ineens veranderen. Dingen die je eerst heerlijk vond, vind je ineens niet meer lekker. Ook kan je een vieze smaak in je mond ervaren. Sommige vrouwen ervaren een bloedsmaak. Deze ijzerachtige smaak die blijft aanhouden en niet weg gaat wordt dysgeusie genoemd. Het is een smaakstoornis. Als je eet blijf je die metaalsmaak proeven. Het kan ook zijn dat je het de hele tijd proeft, ook als je niet eet. Sommigen worden er zelfs misselijk van. Het is gelukkig niks ernstigs, maar wel heel vervelend natuurlijk!
Al in het eerste trimester kan je deze klacht ervaren. Dit is dus één van die symptomen waaraan je kan herkennen dat je eventueel zwanger bent. Vaak houdt dit alleen de eerste 3 maanden aan en verdwijnt deze nare smaak daarna weer. Sommige vrouwen houden er de hele zwangerschap last van. Dit komt vaker voor als er sprake is van een meerlingenzwangerschap. In alle gevallen is het in ieder geval iets tijdelijks.
Oorzaken dysgeusie
Dysgeusie kan door verschillende oorzaken ontstaan. Het kan bijvoorbeeld komen door:
- een ontsteking in je mond,
- het gebruik van bepaalde medicatie,
- maagzuur dat omhoog komt (reflux)
- verbranding van je smaakpapillen, et cetera.
Daarnaast kan dysgeusie dus ontstaan tijdens de zwangerschap. Soms is dit zelfs het eerste signaal van je lichaam waardoor je weet dat je zwanger bent.
In het eerste trimester ervaar je vaak een bittere smaak, terwijl je in het tweede en derde trimester vaak meer een zoute smaak in je mond ervaart. De wetenschap is er nog niet helemaal over uit waardoor dysgeusie in de zwangerschap kan ontstaan. Het meest waarschijnlijke lijken vooralsnog de hormoonveranderingen te zijn. Met name het hormoon oestrogeen zorgt voor smaakveranderingen. Je kunt ineens trek krijgen in dingen die je normaal niet eens zag staan. Niet alleen je smaak, maar ook je reuk kan hierdoor veranderen. Sommige geuren worden sterker. Soms zelfs zo erg, dat je ze niet meer kan verdragen. Waar je normaal gesproken de dag startte met een kop koffie, kan het zijn dat je die geur tijdens de zwangerschap ineens niet meer kan verdragen.
Droge mond tijdens de zwangerschap
Naast je smaakverandering kan je tijdens de zwangerschap ook last hebben van een droge mond. Dit is ook een veel voorkomende klacht bij zwangere vrouwen en komt vaak voor in het eerste trimester. Het kan hierdoor ontstaan:
- Uitdroging
- Aanmaak van bloed – Je lichaam maakt in de zwangerschap meer bloed aan. Als er meer bloed door je lichaam stroomt, blijft daar ook water achter. Hierdoor kan jij een droge mond ervaren.
- Zwangerschapsdiabetes (hoge bloedsuikerspiegel) – Je lichaam maakt niet voldoende insuline aan, terwijl je lichaam daar wel behoefte aan heeft. Een veel gehoorde klacht hierbij is een droge mond, veel moeten plassen en erge dorst hebben.
- Spruw – Dit wordt veroorzaakt door een gist / schimmel in je lichaam. Hierdoor kan je ook een droge mond ervaren.
- Bijwerking van bepaalde medicatie
Heb je een droge mond tijdens je zwangerschap? Bel dan altijd even met de huisarts om te onderzoeken wat de oorzaak is.
Tips als je een vieze smaak in je mond hebt
Dit wil je natuurlijk liever niet lezen, maar dysgeusie kan je helaas niet voorkomen. Sommige vrouwen krijgen dit, anderen niet. Zo is het met alle zwangerschapsklachten. Dysgeusie verdwijnt alleen door de oorzaak weg te nemen. Met andere woorden, totdat je hormoonhuishouding in een rustiger vaarwater komt of totdat je bent bevallen. Soms verdwijnen de klachten na het eerste trimester, soms blijft het de hele zwangerschap door bestaan. Om de klachten iets te veraangenamen kan je de volgende dingen proberen:
- Drink voldoende water – zodat je mond niet te droog wordt. In een droge mond groeien meer bacteriën, waardoor je een grotere kans hebt op een vieze smaak.
- Eet vochtrijke voedingsmiddelen – denk aan groenten en fruit.
- Vermijdt koffie, thee en koolzuurhoudend drinken – deze dranken kunnen je klachten juist verergeren.
- Eet een pepermuntje of een kauwgommetje – en dan het liefst kauwgom zonder suiker met een mintsmaak. Dit kan even een frisse smaak in je mond geven waardoor je de ijzersmaak minder proeft.
- Poetsen – door je tanden, je tong en je tandvlees vaker te poetsen proef je minder de vieze smaak.
- Eet zure en azijnhoudende producten – denk hierbij aan citroen(sap), augurken en appels.
- Eet pittig en gekruide voeding – natuurlijk alleen als je maag dit tijdens de zwangerschap kan verdragen. Je zit natuurlijk ook niet te wachten op brandend maagzuur als vervanging van dysgeusie.
Helaas is de werking van de meeste opties maar van korte duur. Probeer uit wat voor jou werkt. In principe is dysgeusie onschuldig, maar als je je zorgen maakt of je kan vanwege je smaak weinig eten, neem dan contact op met je huisarts.
Bronnen: tandarts.nl, vraagdetandarts.nl, kno.nl