De gebeurtenis waar je al maanden vol verwachting en misschien een tikkeltje nerveus naar toe leeft; de geboorte van jouw baby! Iedere zwangere vrouw vraagt zich af hoe de bevalling gaat zijn, hoe lang het zal gaan duren en hoe en wanneer het zal beginnen. Het voorspellen hiervan is eigenlijk onmogelijk en iedere bevalling is anders. Maar het is zeker goed om je voor te bereiden en te weten wat de voortekenen zijn waar je op moet letten, daaruit kan je namelijk afleiden dat je bijna gaat bevallen! Voel jij al van alles gebeuren? Heb je krampen, rugpijn, diarree, harde buiken of voorweeën? Lees snel verder!
- Een van de voortekenen is het indalen van de baby
- De baarmoedermond verweekt & verstrijkt
- Krampen en rugpijn als voorteken van de bevalling
- Lossere gewrichten
- Diarree en/ of misselijkheid als voorteken van de bevalling
- Geen extra kilo’s meer
- Meer energie of juist moe?
- Lekkende borsten
- Verliezen van de slijmprop & bloedverlies
- Harde buiken & voorweeën
- Het breken van de vliezen
Een van de voortekenen is het indalen van de baby
Over het algemeen zal je baby 2 tot 4 weken voor de start van de bevalling gaan indalen, dit is een van de eerste voortekenen. Maar het kan ook zijn dat dit pas enkele dagen voor de bevalling gebeurd of zelfs pas tijdens de bevalling. Idealiter gaat het kindje in de juiste positie liggen met het hoofdje naar beneden. Ligt je baby met zijn billen naar beneden dan noemen ze dit een stuitligging.
Het indalen van de baby kan gepaard gaan met indalingsweeën. je zal dan pijn in je onderbuik ervaren of een stekende pijn in je liezen en vagina. Omdat de baby lager komt te liggen, krijg jij weer wat meer ruimte om te ademen maar je blaas krijgt wel meer te verduren. Wat inhoudt dat er nog meer toilet bezoekjes gaan plaatsvinden . Ook zal je het gevoel hebben dat je nog net iets meer gaat waggelen.
De baarmoedermond verweekt & verstrijkt
Ook je baarmoederhals begint zich voor te bereiden op de geboorte; deze begint te verweken (wordt zacht) en te verstrijken (wordt dunner) in de dagen of weken voor de bevalling. Dit is nodig omdat de baarmoedermond heel stug is. Jouw verloskundige houdt dit in de gaten bij de controles. Maak je vooral niet druk als er nog niks gebeurd. Bij de één gaat dit proces sneller dan bij de ander.
Krampen en rugpijn als voorteken van de bevalling
Zeker als het niet je eerste zwangerschap is zal je meer krampen en pijn onderin je rug en in je gewrichten gaan ervaren tegen het einde van je zwangerschap. Ook dit is één van de voortekenen dat je lichaam zich aan het voorbereiden is op de naderende geboorte van de baby.
Lossere gewrichten
Gedurende je zwangerschap wordt het hormoon relaxine aangemaakt waardoor je gewrichtsbanden wat losser worden. Dit verklaart vaak ook waarom je wat onhandiger bent. Het hormoon zorgt ervoor dat je bekken zich openen zodat er een goede doorgang voor jouw kindje ontstaat.
Diarree en/ of misselijkheid als voorteken van de bevalling
Misschien wat ongemakkelijk maar ook diarree en/ of misselijkheid kan één van de voortekenen van de naderende bevalling zijn. De productie van prostaglandines zorgt voor het samentrekken van je baarmoeder maar dit kan ook diarree veroorzaken. Dit is heel normaal, je lichaam bereidt zich voor op wat er komen gaat en maakt ruimte voor je baby.
Geen extra kilo’s meer
Je stopt met aankomen en soms verlies je zelfs wat gewicht aan het einde van je zwangerschap. Ook dit is heel normaal en heeft geen invloed op het geboortegewicht van je baby. De baby zal nog steeds aankomen maar het vruchtwater neemt wat af en omdat jij vaker naar toilet gaat omdat de baby op je blaas drukt zal je ook meer vocht kwijtraken.
Meer energie of juist moe?
Gedurende de laatste weken of dagen van je zwangerschap kunnen je grote buik en de toenemende druk op je blaas je nachtrust nog wel eens in de weg gaan staan. Je zal dan vaker moe zijn. Het wordt steeds lastiger om een fijne houding te vinden om in slaap te vallen. Probeer eens te slapen met een voedingskussen of probeer de nodige uurtjes overdag te pakken als dat lukt.
Voor sommige aanstaande moeders is het juist omgekeerd zij hebben geen afname in energie maar juist een toename, beter bekend als nesteldrang. Deze drang zorgt ervoor dat je alles in orde en schoon wil maken voordat de baby er is.
Lekkende borsten
Je borsten zijn de afgelopen maanden vast al een stukje groter geworden. Tegen het einde van de zwangerschap maken ze extra klierweefsel aan waardoor ze nog een flink stuk groeien. Dit gebeurd ter voorbereiding op de komst van jouw baby. Ook wordt in de laatste weken voor je bevalling de eerste moedermelk aangemaakt, dit wordt colostrum genoemd. Een van de voortekenen van de naderende bevalling kan zijn het lekken van je borsten. Dit is niet altijd het geval want sommige vrouwen maken deze eerste moedermelk al een stuk eerder aan. Heb je al erg veel last van lekkende borsten dan kun je vast zoogcompressen in je bh doen. Er zijn zowel wasbare als niet wasbare varianten te verkrijgen.
Verliezen van de slijmprop & bloedverlies
Je baarmoeder wordt afgesloten door de zogenoemde slijmprop. Deze prop zorgt ervoor dat de baarmoeder, de placenta, de vliezen en de baby beschermd worden tegen infecties. Deze slijmprop is een paar centimeter groot en ziet eruit als een wittige prop met soms wat bruin rode sliertjes erdoorheen.
Wanneer je baarmoedermond gaat verstrijken en verweken, kan je deze slijmprop verliezen. Het verliezen van de slijmprop betekent niet dat de bevalling direct gaat beginnen. Er zijn vrouwen die deze slijmprop al weken voor de bevalling verliezen, sommigen verliezen de prop tijdens de bevalling en andere aanstaande moeders verliezen de prop in stukjes, waardoor het misschien minder zal opvallen.
Naast het verliezen van de slijmprop zal iedere vrouw in meer of mindere mate last hebben van wat bloedverlies. Het kan wat slijmerig zijn maar ook helder. Maar het bloed moet niet stromen en is niet gelijk aan de hoeveelheid bloed dat je verliest bij een menstruatie. Is dit wel het geval, neem dan contact op met je verloskundige.
Harde buiken & voorweeën
Je baarmoeder bereidt zich maanden lang voor op de bevalling. Een onderdeel van die voorbereiding is het krijgen van harde buiken (oefenweeën). Hier kan je weken maar ook maanden voor de bevalling al last van hebben. Wanneer je last hebt van harde buiken voel je spanning in je buik door het samentrekken van de baarmoederspier. Het is een vervelend gevoel maar hoort niet pijnlijk te zijn. De frequentie verschilt per vrouw. Wanneer je merkt dat je steeds vaker harde buiken krijgt dan zou het kunnen dat je teveel hooi op je vork neemt en je wat rustiger aan moet doen.
Harde buiken kunnen ook overgaan in voorweeën, deze zijn pijnlijker en hebben meer weg van echte weeën. Zeker wanneer je voor het eerst gaat bevallen kun je deze voorweeën wel eens verwarren met echte weeën. Voorweeën zijn echter vaak onregelmatiger en korter dan echte weeën. Daarnaast worden ze ook niet heviger zoals ontsluitingswegen.
Het breken van de vliezen
Het breken van de vliezen als start van de bevalling komt slechts in 10% van de gevallen voor. Grote kans dus dat ook jouw bevalling gewoon begint met weeën. Behoor jij wel tot de 10% dan kunnen je vliezen op twee manieren breken. Wanneer je vliezen breken aan de onderzijde dan zal je veel vruchtwater in één keer verliezen. Maar je vliezen kunnen ook breken door middel van een scheurtje aan de boven of zijkant, hierdoor verlies je maar kleine beetjes vruchtwater.
Als je vliezen zijn gebroken kan het zijn dat je vrijwel direct weeën krijgt, maar dit hoeft zeker niet. Wanneer je na 24 uur na het breken van de vliezen nog geen weeën hebt, dan zal je worden opgenomen in het ziekenhuis. Daar zullen ze dan de bevalling gaan opwekken. Je vliezen kunnen uiteraard ook breken wanneer je nog niet de 40 weken hebt gehaald. Gebeurd dit voordat je 37 weken zwanger bent dan moet je zo spoedig mogelijk je verloskundige bellen. Ben je wel ongeveer 40 weken zwanger maar is je vruchtwater niet helder, ook dan moet je contact opnemen met je verloskundige. De kans is dan groot dat de baby heeft gepoept wat infectiegevaar met zich mee kan brengen.
Misschien zal één of meerdere van bovenstaande lichamelijke hints het teken zijn dat jouw bevalling niet lang meer op zich zal laten wachten . Het zijn in ieder geval allemaal tekenen dat het niet super lang meer gaat duren voordat jij je baby zal gaan ontmoeten. Probeer dus nog een beetje te genieten van de laatste weken en dagen dat de baby nog lekker in je buik zit.