Spannend, het einde van je zwangerschap nadert. In deze laatste weken voor de bevalling kun je af en toe voorweeën hebben. Voorweeën kunnen zelfs al vanaf 24 weken starten. Geen zorgen, alhoewel voorweeën een voorbereiding zijn op de bevalling ga je echt niet meteen bevallen. Voorweeën in een vroeg stadium worden vaak harde buiken genoemd. Wat zijn voorweeën precies? Wat kun je doen tegen de pijn? En wanneer start de bevalling dan echt? Dit en meer lees je in onderstaand artikel.
Wat zijn voorweeën?
Voorweeën zijn weeën die niet direct leiden tot de bevalling maar wel je baarmoedermond verweken. Ze kunnen vervelend zijn maar hebben dus wel degelijk een functie. Vaak komen ze ‘s nachts voor omdat jij dan het meest ontspannen bent en de baarmoeder dan juist het meest actief is. Voorweeën kunnen wel dusdanig pijnlijk zijn dat ze je uit je slaap kunnen houden.
Weeën worden opgewekt door het hormoon oxytocine. Wanneer je ontspannen bent maakt je lichaam meer van dit hormoon aan. Dit is ook een reden dat de weeën ‘s nachts vaker voorkomen. Voorweeën kunnen ook optreden na een orgasme omdat dit ook een moment is waarop oxytocine aangemaakt wordt door je lichaam. Ook kunnen fysieke inspanning (zoals sporten, traplopen of schoonmaken), psychische inspanning (stress of spanning), het bewegen van je baby en/ of een volle blaas zorgen voor voorweeën. Als je niet lekker bent en koorts hebt kunnen voorweeën ook optreden. Zelfs als je baby even een groeispurt heeft kan dit leiden tot voorweeën. Kortom genoeg redenen die kunnen leiden tot harde buiken en voorweeën maar die niet meteen tot de bevalling leiden.
Bij een tweede baby kun je meer last hebben van voorweeën. Je lichaam herkent signalen dan eerder en begint al met het verslappen van de baarmoedermond. Ook kunnen je buikspieren bij een tweede kindje al wat slapper zijn waardoor je baarmoeder meer aan je banden hangt. Wanneer dit voor irritatie zorgt kan dit ook leiden tot harde buiken of voorweeën.
Hoe herken je voorweeën?
Een voorwee kan aanvoelen als een harde buik. Dan lijkt het echt of er een voetbal of steen in je buik zit. Je krijgt dan een samentrekkend krampgevoel. Voorweeën worden ook wel oefenweeën genoemd. Je lichaam is zich daadwerkelijk aan het voorbereiden op de bevalling. Voorweeën herken je echter doordat ze uit zichzelf weer stoppen. Dat is verreweg het meest belangrijke teken van voorweeën. Echte weeën stoppen namelijk niet en nemen zelfs in kracht en frequentie doe.
Het is niet gek wanneer je voorweeën misschien toch een keer verward met ontsluitingsweeën. Ze kunnen zelfs om de 5 minuten komen, een paar uur aanhouden en behoorlijk pijnlijk zijn waardoor je echt het gevoel hebt dat de bevalling begonnen is. Voorweeën zijn echter bijna nooit zo intens dat je de weeën echt moet wegpuffen. Probeer in dit stadium, wat ook wel de latente fase genoemd wordt, altijd zo ontspannen mogelijk te blijven en vervolg je dag of nacht hoe je dit normaal ook zou doen.
Wanneer je zelf het gevoel hebt dat de bevalling begonnen is of wanneer je twijfelt kun je natuurlijk altijd de verloskundige bellen. Wanneer je al vroeg in de zwangerschap last hebt van voorweeën maakt dit je misschien ongerust over een eventuele vroeggeboorte. Gelukkig heeft onderzoek aangetoond dat voorweeën niet vaker leiden tot een vroeggeboorte. Je lichaam is zich aan het voorbereiden op de bevalling maar dit kan nog weken duren.
Tips bij voorweeën
Omdat voorweeën behoorlijk pijnlijk kunnen zijn en je zelfs uit je slaap kunnen houden, is het goed om te weten wat je kunt doen om de pijn en intensiteit van de weeën te verzachten. Vaak voel je zelf wel aan wat prettig is. Bijvoorbeeld in een bepaalde houding gaan liggen of zitten of juist een stukje wandelen voor de afleiding. Hierbij geven we wat tips die voor verlichting kunnen zorgen. Meest belangrijk is dat je probeert te ontspannen. De weeën zullen dan sneller weer afnemen omdat je ze beter op kunt vangen. Hiernaast is het natuurlijk heel belangrijk dat je zo uitgerust mogelijk bent wanneer de bevalling wel op gang komt. Dan heb je al je krachten nodig.
- Als een warm bad of een warme douche jou doorgaans ontspanning geeft zal dit nu ook helpen.
- Lekker liggen in bed of languit op de bank met een warme kruik kan ook voor verlichting zorgen.
- Als je door de voorweeën echt niet kunt slapen en hierdoor uitgeput raakt kun je misschien een keer een paracetamol nemen zodat je toch een nacht goed slaapt. Het is natuurlijk belangrijk dat je goed uitgerust bent als de bevalling wel start.
- Een andere mogelijkheid om slaap te compenseren is natuurlijk overdag even een dutje doen. Wanneer je andere (jonge) kinderen hebt rondlopen is het raadzaam een oppas te regelen. Slaap in de laatste fase van je zwangerschap is belangrijk.
- Afleiding door het kijken van je favoriete tv programma of serie kan ook helpen om even je gedachten te verzetten.
- Wanneer je de mogelijkheid hebt is een massage natuurlijk heerlijk. Het zorgt voor ultieme ontspanning
- Met bepaalde ademhalingsoefeningen kun je de weeën opvangen en er ook voor zorgen dat ze minder intens aanvoelen.
Wanneer bel je de verloskundige?
Als de uitgerekende datum in de buurt komt en je hebt behoorlijk last van voorweeën is het goed om dit je verloskundige te laten weten. Waarschijnlijk zie je je verloskundige in de laatste weken iedere week en kun je dit tijdens een bezoek vertellen. Als de voorweeën echt langer dan 30-40 seconden aanhouden en de frequentie en intensiteit ook omhoog gaan kun je de verloskundige bellen. Waarschijnlijk zetten de weeën door en is je bevalling echt begonnen doordat de voorweeën overgegaan zijn in ontsluitingsweeën.
Wanneer je naast voorweeën last hebt van plotseling bloedverlies, vruchtwaterverlies, koorts of pijn bij het plassen is het ook raadzaam om even contact op te nemen met je verloskundige.