Lezers sturen soms vragen in met betrekking tot een kinderwens en/ of zwangerschap. In dit artikel geeft de verloskundige antwoord op de meest gestelde vragen. Lees je mee?
Longfoto en antibiotica TBC in de zwangerschap
In verband met mijn werk (ik ben stewardess) heb ik me moeten laten testen op tbc d.m.v. een Mantoux prik. De uitslag van deze prik bleek positief en ik werd doorgestuurd voor een longfoto. Omdat ik zwanger ben krijg ik tegenstrijdige adviezen over het wel of niet laten maken van die foto. Ik ben erg bang dat het invloed kan hebben op de baby. Verder zou ik ter preventie 6 maanden antibiotica moeten slikken. Ook hier heb ik vraagtekens bij.
Antwoord:
De behandeling van tuberculose moet bij zwangere niet worden uitgesteld. Bij matige tot sterke verdenking op TBC dienen zwangere vrouwen altijd te worden behandeld. Onbehandelde tuberculose vormt een groter gevaar voor de zwangere vrouw en voor de baby dan de mogelijke toxiciteit van de anti-tuberculosemiddelen of de voorgeschreven antibiotica. Wel is het advies vitamine B6 te gebruiken indien er word behandeld met isoniazide.
Gedurende de zwangerschap is het verstandig je eigen leverfunctie te laten controleren, de frequentie hiervan verschilt per ziekenhuis beleid. Een longfoto kun je gewoon laten maken, ze kunnen namelijk je buik/uterus afschermen met een schort.
Vroeger verkracht, nu onvruchtbaar?
Ik ben jonge meid van 20 jaar. Mijn vriend en ik hebben een kinderwens, in februari ben ik gestopt met de pil maar er is nog geen zwangerschap. Ik ben op mijn 14de verkracht is het mogelijk dat ik daar door onvruchtbaar ben? Ik ben toen wel onderzocht en had geen geslachtziektes opgelopen.
Antwoord:
Ondanks dat een verkrachting iets heel erg is en dat het vast een verschrikkelijke ervaring moet zijn geweest, kun je door een verkrachting zelf niet onvruchtbaar worden.
Als het niet meteen lukt om zwanger te worden, laat je dan niet uit het veld slaan. Geef het de tijd! De meeste stellen doen er gemiddeld 6 maanden over om zwanger te worden. Sommige artsen adviseren na het stoppen van de pil om eerst drie menstruaties af te wachten, hierna is de cyclus hersteld. Negatieve seksuele ervaringen kunnen overigens wel de beleving van een zwangerschap, baring en kraamperiode negatief beïnvloeden. Stap op tijd naar je huisarts als je ergens over twijfelt of als je iets dwars zit. Succes!
Onregelmatige cyclus en een zwangerschap
Ik ben 29 jaar en ben nu een aantal maanden bezig om zwanger te raken van de tweede. Mijn cyclus is erg onregelmatig,de ene keer 39 dagen en de andere keer 49 dagen, volgens mijn huisarts is dit niet erg maar ik twijfel. Is het niet ongezond? Bij mijn zoontje was ik na 2 maanden zwanger en had ik in die periode ook een normale cyclus.
Ook nog een tweede vraag, kun je 2 keer een eisprong krijgen als je zo’n rare cyclus hebt?
Antwoord:
Een regulaire menstruele cyclus is variërend tussen de 26 en 36 dagen. Vinden er vaginale bloedingen plaats met een interval van meer dan 35 dagen en minder dan 6 maanden dan noem je dat ook wel oligomenorroe. Je kan niet direct zeggen dat dit ongezond is, daarvoor moet je eerst op zoek gaan naar de reden waarom je zo’n lange cyclus hebt. Het advies is wel om bij zo een onregelmatige cyclus contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan indien nodig je door verwijzen naar een gynaecoloog, hier kan je ook zelf naar vragen.
Mogelijke oorzaken kunnen zijn: stress, te snel afvallen, te veel lichaamsbeweging, een hormonale stoornis (schildklierproblemen wellicht), te veel drop eten of overgewicht. Bij een lichte vorm van oligomenorroe kan je wel een ovulatie/ eisprong hebben. Het is echter niet zo dat een lange cyclusduur het mogelijk maakt dat er meerdere keer een eisprong plaats vindt. Na een ovulatie/ eisprong volgt er, indien er geen sprake is van een bevruchting, na 14 dagen een onttrekkingsbloeding.
Moet man stoppen met drinken als je zwanger wilt worden?
Het is duidelijk dat de vruchtbaarheid van de man beïnvloed wordt door alcohol. Wij gaan nogal ‘s op stap dus in de weekenden drinkt m’n man nogal ‘s te veel, wat dat betreft. Nu is mijn vraag: of de kwaliteit van het zaad nog steeds minder is,bv. 2 zaadlozingen nadat hij teveel alcohol heeft gebruikt? Oftewel is zijn sperma van (veel) mindere kwaliteit als mijn man tijdens mijn niet- vruchtbare dagen alcohol gebruikt (bv. bij 5-7 glazen alcohol)?
Antwoord:
Zoals je zelf al zegt wordt de vruchtbaarheid van de man beïnvloed door alcohol. Niet alleen dat, het geeft ook een extra risico op een miskraam. Het advies is dan ook om allebei geen alcohol te drinken als je probeert zwanger te raken. Ben je eenmaal zwanger dan kan de man weer drinken.
Alcohol kan veroorzaken dat het aantal zaadcellen afneemt, daarbij neemt het aantal afwijkende zaadcellen toe. Dit kan al komen door 1 of meer glazen per dag. Hoe meer men drinkt hoe meer risico. Het is niet zo dat je na het gebruik van alcohol en bv. 2 zaadlozingen hebt gehad je kwaliteit van het zaad weer goed is, een man maakt zo ongeveer 72 miljoen zaadcellen per dag echter tussen de aanmaak van zaadcellen en het tijdstip dat zij bij de zaadlozing naar buiten komen zit twee tot drie maanden. Er gaat dus al een heel traject aan vooraf, waar alcohol dus invloed op heeft.
Het is goed om van tevoren te kijken wat je wel en wat je beter niet meer kan doen als je graag zwanger wilt worden. Wat je zou kunnen doen is om een preconceptioneel advies vragen bij een verloskundige in de buurt. Ook is er op internet een vragenlijst die je kunt invullen om na te gaan of er misschien een risico is voor moeder of kind. Zie ook de site www.zwangerwijzer.nl