Tijdens je zwangerschap zal je regelmatig momenten hebben waarop je vragen hebt of onzeker bent over een plotselinge verandering in je zwangerschap. Je zult je afvragen of het nodig is je verloskundige te bellen. Niet alleen kun je je verloskundige bellen wanneer je denkt te gaan bevallen. Ook al eerder in je zwangerschap kunnen er momenten zijn waarop het handig is dat je contact opneemt met de verloskundige. Vaak kan de verloskundige uitsluitsel geven en je vragen beantwoorden. Vergeet nooit dat je bij twijfel altijd moet bellen. Al is het alleen maar om zelf gerustgesteld te worden. In dit artikel vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over momenten dat je de verloskundige belt.
Zwanger, wanneer bel je een verloskundige?
Gefeliciteerd, je bent zwanger! Na het zien van je positieve zwangerschapstest neem je contact op met een verloskundige in jouw buurt of zoek je een verloskundige die bij je past. De verloskundige die in de buurt zit hoeft niet perse de verloskundige te zijn die bij je past. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een praktijk waar meerdere verloskundigen werken of voor een verloskundige die jou de hele zwangerschap begeleid. Wanneer je een keuze gemaakt hebt neem je contact op voor een eerste kennismakingsgesprek. Deze afspraak vindt meestal plaats tussen de 8e en 10e week van je zwangerschap. Meestal heb je hierna iedere maand een afspraak. Naarmate je zwangerschap vordert heb je frequenter afspraken tot zelfs iedere week in de laatste weken van je zwangerschap.
De verloskundige bellen na 37 weken
Wanneer je de 37 weken zwangerschap gepasseerd bent mag je officieel thuis bevallen. Waarschijnlijk heb je met je verloskundige al je wens uitgesproken of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Wanneer je graag in het ziekenhuis wilt bevallen is het belangrijk dat je niet tè laat met de verloskundige belt. Er bestaat anders een kans dat je te laat bent om nog naar het ziekenhuis te gaan. Wanneer je na 37 weken vruchtwater verliest of weeën hebt zijn dit duidelijk signalen dat je de verloskundige moet bellen. Dan is de kans groot dat de bevalling begonnen is.
Je verloskundige heeft je waarschijnlijk duidelijke richtlijnen gegeven wanneer je moet bellen en op welk nummer. De meeste praktijken hebben een speciaal nummer die 24 uur bereikbaar is. Wanneer je dit nummer belt zal je de verloskundige te pakken krijgen die op dat moment dienst heeft en waarschijnlijk bij jouw bevalling zal zijn. Als je na 37 weken andere klachten krijgt zoals hieronder beschreven of je maakt je zorgen bel je natuurlijk ook meteen de verloskundige.
De verloskundige bellen voor 37 weken
Voordat je 37 weken zwanger bent kunnen er natuurlijk ook redenen zijn waarom je graag contact met de verloskundige wilt. Dit kunnen lichamelijke klachten zijn, zorgen of een plotselinge verandering in je zwangerschap. Maar wanneer is een vraag nou zo dringend dat hij niet kan wachten tot de volgende afspraak, of wanneer het ´s nachts gebeurd, zelfs niet tot de volgende dag? Hieronder vind je de meest voorkomende redenen om de verloskundige te bellen als je twijfelt
Reden 1: bloedverlies
Het is helemaal niet erg om een beetje bloed te verliezen tijdens je zwangerschap. De kans is groot dat er een adertje gesprongen is door de extra druk die er ontstaat in het baarmoedergebied. Toch kan spontaan bloedverlies ook een andere oorzaak hebben en daarom is het wel belangrijk om waakzaam te zijn. Helemaal wanneer het bloedverlies gepaard gaat met krampen is het belangrijk om snel contact op te nemen met je verloskundige. Als het bloedverlies echt flink is bel je direct de verloskundige. Probeer op je eigen gevoel af te gaan. Als je niet eerder bloedverlies hebt gehad tijdens de zwangerschap en je gaat opeens bloeden, twijfel dan niet en bel de verloskundige. Het kan nog steeds onschuldig zijn maar ook een teken van je lichaam of je kindje dat er iets aan de hand is. Waarschijnlijk zal de verloskundige je dan doorsturen naar het ziekenhuis.
Reden 2: minder of geen leven voelen
Wat is het leuk en fijn wanneer je je baby voelt bewegen. Vaak is dit echt wel even een mijlpaal. In het begin twijfel je misschien of die borreltjes in je buik, alsof er een vlindertje rondfladdert, echt je baby zijn. Na een paar dagen zal je het gevoel gaan herkennen en zal het duidelijker worden. Vanaf 28 weken is je baby zo sterk dat je hem elke dag zult voelen. Er zullen zeker uren voorbij gaan dat je je baby niet voelt bijvoorbeeld als hij heerlijk ligt te slapen. Meestal als jij zelf rustig ligt gaat je baby juist bewegen. Als je je baby echter een hele dag niet voelt of veel minder dan normaal is het belangrijk dat je contact opneemt met de verloskundige. Die kan dan naar het hartje luisteren en vaststellen wat de oorzaak is.
Reden 3: vochtverlies of vruchtwaterverlies
Wanneer je opeens vocht verliest is de kans groot dat dit vruchtwater is. Je vliezen hoeven niet meteen helemaal gebroken te zijn maar het is wel een teken dat er iets aan de hand is. Gebeurd dit voordat je 37 weken zwanger bent dan is het belangrijk dat je meteen contact opneemt met de verloskundige. Wanneer je vliezen breken hoeft er niet meteen een hele plas vruchtwater uit te komen. Dit gaat vaak veel geleidelijker en druppelsgewijs. Je hebt zelf snel genoeg in de gaten of het vruchtwater of urine is.
Reden 4: overmatig overgeven
Tot het tweede trimester is de kans groot dat je regelmatig wat misselijk bent. Sommige vrouwen geven in dit eerste trimester zelfs dagelijks over. Deze misselijkheid wordt veroorzaakt door het hCG hormoon welke in het begin nog erg aanwezig is. Blijft de misselijkheid, en met name het overgeven, ook in het tweede trimester aanhouden, neem dan contact op met je verloskundige. Er kan dan iets anders aan de hand zijn zoals hyperemesis gravidarum of bloedarmoede. Gelukkig zijn aan beide kwalen iets te doen dus neem zeker contact op.
Reden 5: hoge koorts
Wanneer je opeens last krijgt van hoge koorts kan dit schadelijk zijn voor je baby. Wanneer de koorts niet boven de 39.0 graden uitkomt en er is een duidelijke oorzaak (griep) dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Piekt je koorts echter boven de 39.0 graden dan is het belangrijk om je verloskundige te bellen.
Reden 6: aanhoudende hoofdpijn
Als je veel last hebt van hoofdpijn en deze wil maar niet over gaan, dan kan dit een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging. Wanneer je nooit hoofdpijn hebt en nu opeens wel is dit dus iets om in de gaten te houden. Een beetje hoofdpijn komt vaker voor tijdens de zwangerschap omdat er meer spierspanning op je lijf staat. Echter aanhoudende hoofdpijn is een teken om contact op te nemen met je verloskundige.
Reden 7: wazig zicht
Krijg je opeens last van wazig zicht dan is dit waarschijnlijk een teken van bloedarmoede. Dit is een kwaal die vooral voorkomt in de tweede helft van de zwangerschap. Gelukkig is hier snel wat aan te doen maar hiervoor moet je wel even de verloskundige bellen.
Tip: In dit grappige overzicht zie je in plaatjes wanneer je de verloskundige kan bellen.