Goed slapen is belangrijk helemaal tijdens je zwangerschap. Zo zorg je ervoor dat je lichaam in goede conditie blijft. Alleen maakt je buik het slapen soms lastig. In dit artikel lees je wat de beste slaaphouding is en krijg je tips om voor een goede nachtrust tijdens je zwangerschap.
Welke slaaphouding is het beste tijdens de zwangerschap?
Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar wat nou de allerbeste slaaphouding is tijdens de zwangerschap. Uit het onderzoek wat er is gedaan, blijkt dat op je linkerzij slapen het veiligst is als je zwanger bent. De achterliggende gedachte is dat dit de optimale houding is voor je bloeddoorstroming. Het bloed stroomt makkelijk je hart in en uit op deze manier en er is weinig kans dat belangrijke slagaders worden dichtgedrukt.
Is slapen op je buik veilig?
Je hoeft je niet direct zorgen te maken dat je je baby zal pletten als je een buikslaper bent. Zeker in het eerste trimester, als je buik nog niet zo groot is, kun je prima op je buik slapen. Zelfs daarna is je baby beschermt door het vruchtwater dat in je buik zit. Naarmate je buik groter wordt, zal het wel steeds minder prettig worden om op je buik te liggen. Daarom kan het verstandig zijn om al vroeg in de zwangerschap te oefenen met op je zij slapen. Zo kan je vast aan deze slaaphouding wennen en zal je, tegen de tijd dat je buik te groot is om er nog op te kunnen liggen, makkelijker op je zij in slaap kunnen vallen.
Kun je op je rug slapen tijdens je zwangerschap?
Als je op je rug ligt, drukt de baby op je organen en ruggengraat. Zeker in het laatste trimester voelt dit niet meer fijn aan. Je zult dit dus waarschijnlijk vanzelf geen prettige slaaphouding meer vinden. Ook hier geldt dat je alvast aan het begin van je zwangerschap kunt oefenen met het slapen op je zij.
Hoe slaap je comfortabel tijdens je zwangerschap?
Goed slapen is altijd belangrijk, maar zeker tijdens de zwangerschap. Als je goed bent uitgerust, heeft je lichaam voldoende energie om je baby goed te laten groeien. Deze tips kunnen helpen om een goede slaaphouding te vinden.
- Wen aan het slapen op je linkerzij. Als je normaal graag op je rug, buik of rechterzij slaapt, kun je al voordat je zwanger bent of vroeg in je zwangerschap oefenen met het slapen op je linkerzij.
- Word je ’s nachts wakker op je rug, buik of rechterzij en voel je je misselijk, duizelig of akelig? Dan kan dat een teken zijn dat er minder bloed door delen van je lichaam stroomt. Je hoeft je niet gelijk zorgen te maken, maar draai wel op je linkerzij en probeer zo verder te slapen. Als het vervelende gevoel aanhoudt, sta dan op en ga eventjes zitten.
- Kussens helpen om een goede houding aan te nemen en te houden. Je kunt een kussen voor je leggen, eentje achter je rug en eentje tussen je benen. Soms moet je eventjes uitproberen wat voor jou fijn ligt. Als je er zelf niet bij kan, vraag dan of je partner het kussen eventjes goed legt.
- Als losse kussens niet helpen, kun je ook een voedingskussen proberen. Deze slangvormige kussens kun je voor, achter of helemaal om je heen leggen. Er bestaan ook andere speciale zwangerschapskussens. Probeer uit wat voor jou het lekkerst ligt.
- Als je echt niet lekker ligt en je hebt al een ouder matras, kijk dan eens of een nieuw matras beter ligt.
Tips om beter te slapen tijdens je zwangerschap
Een comfortabele en goede lighouding helpt je natuurlijk om in slaap te komen. Daarnaast zijn er nog andere dingen die bijdragen aan een goede nachtrust.
- Probeer een vast ritme aan te houden. Als je elke dag rond dezelfde tijd opstaat en naar bed gaat, raakt je lichaam gewend aan dit patroon.
- Zorg dat je slaapkamer koel is. Zet de verwarming lager of het raam open (of allebei). In een koele ruimte slaap je namelijk beter dan in een warme ruimte.
- Voldoende daglicht helpt je lichaam eraan te herinneren dat het dag is. Zeker in de ochtend helpt daglicht je om goed wakker te worden. ’s Avonds is het juist verstandig om niet te veel licht aan te hebben. Dit geldt niet alleen voor lampen, maar bijvoorbeeld ook voor je telefoon. Probeer ’s avonds dus niet te fel licht aan te doen en zet je telefoon op de nachtmodus.
- Lichaamsbeweging is ook tijdens je zwangerschap belangrijk. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor je nachtrust. Zorg dus dat je elke dag voldoende beweging krijgt.
Kan je ondanks al deze tips nog steeds niet goed slapen? Een keertje weinig slaap is niet zo erg, maar als je langere tijd last hebt van slaapproblemen, bespreek dit dan met je verloskundige of je huisarts.
Bronnen: Inspe-verloskunde.nl, Thuisarts.nl