In de eerste maanden is je baby nog zo klein dat je nog geen enkele beweging kan voelen. Maar ongeveer halverwege de zwangerschap begint je kleine te spartelen en te schoppen. Die bewegingen van je baby zijn voor jou als moeder een belangrijk signaal. Zolang je baby lekker beweegt, gaat het meestal goed met je kindje. Wanneer voel je je kleine voor het eerst bewegen? En moet je je gelijk zorgen maken als je je kleine even niet voelt?
Wanneer voel je je baby voor het eerst bewegen?
Meestal voel je je baby voor het eerst bewegen als je rond de 16-20 weken zwanger bent. Als je al eerder een kindje hebt gehad, herken je de bewegingen misschien wel sneller. Ben je voor het eerst zwanger? Dan kan het ook zijn dat je je baby pas na de 20ste week voor het eerst voelt bewegen. Het voelt voor iedere moeder anders, maar meestal lijkt het op belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes. Of het voelt alsof je darmen een beetje rommelen. Als je het gevoel eenmaal herkent, ga je je kleine steeds vaker voelen.
Steeds meer beweging vanaf de 28e week
Je baby wordt steeds sterker en actiever in je buik. Je baby gaat draaien, schoppen, golven en porren. Ook je partner kan vanaf 28 weken de eerste bewegingen voelen als die een hand tegen jouw buik aan legt. Je baby ontwikkelt vanaf dat moment een patroon van slapen en wakker zijn. Meestal duren de slaapjes ongeveer twintig tot veertig minuten, maar eigenlijk zelden langer dan 1,5 uur. Tijdens het slapen is je baby niet of nauwelijks in beweging. Zodra je kleine wakker wordt, beginnen de bewegingen weer. De meeste baby’s zijn in de middag en avond actief.
Tot ongeveer de 32e week beweegt je baby steeds meer. Daarna krijgt je kindje steeds minder ruimte. Hij kan daardoor minder goed bewegen. De bewegingen zijn er wel, maar ze voelen minder krachtig aan.
Waarom is het belangrijk om je baby te voelen bewegen?
Je baby krijgt zuurstof en voeding via de placenta. Als die, om wat voor reden dan ook, minder goed werkt, kan de gezondheid van je baby achteruit gaan. Je baby zal daardoor ook minder gaan bewegen. Zolang jij beweging voelt in je buik zoals je dat van je kindje gewend bent, hoef je je geen zorgen te maken.
Vertrouwt raken met de bewegingen van je baby
Elke baby beweegt op zijn of haar eigen manier. De ene baby is druk, de andere juist rustig. Het is daarom belangrijk dat je de bewegingen van jouw kleine leert kennen. Zo weet je namelijk wanneer iets binnen de beweegpatronen van jouw baby past. Dit kun je het beste leren op een moment dat je zelf ook rustig bent. Ga op je zij liggen en probeer zo een periode, bijvoorbeeld een of twee uur, de bewegingen te voelen. Dit werkt het beste als je niet afgeleid wordt door bijvoorbeeld de tv.
Wat heeft invloed op de bewegingen?
- Het gebruik van medicijnen zoals pijnstillers of andere kalmerende middelen maakt je baby slomer. Hij beweegt dan minder.
- Ook roken en alcohol kunnen invloed hebben op hoeveel je baby beweegt. Probeer deze middelen niet te gebruiken tijdens je zwangerschap.
- Als de placenta aan de voorkant van je baarmoeder ligt, voel je je baby meestal pas na de 28e week. Je baby gaat dan zo krachtig bewegen, dat je de beweging door de placenta heen op je buik voelt.
- Als je aandacht ergens anders op is gericht, zoals op je werk, voel je je baby misschien minder bewegen.
- Als je zit of ligt, voel je je baby beter bewegen dan wanneer je staat.
Wat moet je doen wanneer je (even) geen beweging meer voelt?
Als je nog geen 24 weken zwanger bent, hoef je je nog niet gelijk zorgen te maken. Je baby is nog niet zo sterk dat je alle bewegingen voelt. Als je na 24 weken je kleine nog niet hebt gevoeld, kun je het beste even contact opnemen met je verloskundige. Die kan naar het hartje luisteren en eventueel een echo maken.
Tussen de 24-28 weken beweegt je baby nog erg onregelmatig. Na 28 weken gaat hij regelmatig bewegen. Je moet je baby dan elke dag voelen.
Eerst proberen om je baby te voelen
Als je twijfelt of je je baby voelt bewegen, probeer dan het volgende:
- Ga op je linkerzij liggen, in deze houding voel je je kleine het best en is de doorbloeding van de placenta optimaal.
- Blijf twee uur lang op deze manier liggen.
- Voel je minder dan 10 bewegingen in die periode of twijfel je over de kracht van de bewegingen? Neem dan direct contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Wacht niet tot de volgende dag!
Bronnen: Radboud UMC, Bernhoven, Degynaecoloog.nl