Whoehoe! Je bent zwanger maar wat kan er allemaal nog wel en wat kan er niet meer. Kan je bijvoorbeeld gewoon autorijden terwijl je zwanger bent of moet je vanaf nu met het openbaar vervoer? Waar moet je rekening mee houden en wat moet je regelen. In dit artikel beantwoorden we alle vragen die je mogelijk kan hebben over zwanger zijn en autorijden. Ook geven we handige tips zodat je veilig en comfortabel de weg op kan!
Veiligheid staat voorop
Je kan tijdens je zwangerschap gewoon auto blijven rijden tot ongeveer de laatste maand van je zwangerschap. Er zijn geen officiële regels voor wanneer je zou moeten stoppen met rijden. Stop daarom wanneer het voor jou niet meer comfortabel is. Tijdens je zwangerschap kan je overigens wel bepaalde zwangerschapskwaaltjes krijgen waardoor autorijden op zo’n moment onverstandig is, denk hierbij aan;
- Misselijkheid
- Duizeligheid
- Vermoeidheid
- Gebrek aan concentratie
- Hoge bloeddruk
- Bloedarmoede
- Slapeloosheid
Uiteraard kunnen bovengenoemde factoren ook invloed hebben op iemand die niet zwanger is, maar als je zwanger bent heb je meer kans op deze symptomen. Gebruik dan ook je ‘gezond verstand’ wanneer je gaat rijden.
Autogordel
Misschien bijna overbodig om te benoemen maar het gebruik van de autogordel vermindert het risico op zwaar letsel met meer dan 50%. Sommige vrouwen zijn bang dat de autogordel juist slecht is voor de foetus, dit is absoluut niet het geval! De gordel biedt juist de bescherming die je nodig hebt tijdens een ongeval.
Tijdens je zwangerschap draag je de autogordel op de manier zoals je gewend bent maar let er daarbij op dat je het heupgedeelte van de riem zo ver mogelijk onder het bekken plaatst om eventuele druk op de foetus te verminderen. De diagonale schouderriem moet boven je buik langs tussen je borsten door en over het sleutelbeen. Er zijn ook speciale zwangerschapsgordels te koop die extra bescherming bieden.
Mocht er onverwacht toch iets gebeuren, hou dan in gedachten dat je kindje beschermd wordt door het vruchtwater. Dit werkt als een stootkussen. In de laatste maanden van je zwangerschap wordt het vruchtwater wel minder, hierdoor zal je kindje in die maanden meer risico lopen op verwondingen bij een ongeluk.
Ook belangrijk om te weten: houd je buik 25 centimeter van het stuur af. Je buik komt dan minder snel in aanraking met het stuur bij een ongeval en hiermee voorkom je letsel.
De airbag
Misschien vraag je je af of de airbag moet worden uitgeschakeld wanneer je zwanger bent. Het antwoord hierop is: absoluut niet! Een airbag biedt juist extra bescherming tijdens een ongeval en levert geen extra gevaar op voor de baby.
Maar wanneer je geen gordel draagt en de airbag wel is ingeschakeld kan een airbag wel degelijk schade toedoen aan de baby tijdens een ongeval. Een airbag blaast namelijk zeer snel op met aanzienlijke kracht. Zonder het dragen van de autogordel is het gevaar dan dat de airbag tegen je buik komt.
Tips voor een comfortabele reis
Net als het aantrekken van je schoenen wordt ook autorijden, naarmate je buik groter wordt, steeds minder comfortabel. Wij geven je handige tips om je reis toch enigszins prettig te laten verlopen.
- Pas je stoel aan tijdens je zwangerschap. Zet je rugleuning gedurende de vordering van je zwangerschap steeds iets verticaler. Zo behoudt je de meest veilige zitpositie.
- Pauzeer regelmatig. Het is belangrijk af en toe te stoppen zodat je even je benen kan strekken. Waarschijnlijk moet je toch al vaker plassen dus loop dan direct even een rondje om de bloedcirculatie te activeren, zo voorkom je trombose.
- Draag een bekkenband. Heb je last van je bekken en rug dan kan een bekkenband ook tijdens het rijden van pas komen en de ondersteuning bieden die je nodig hebt.
- Neem regelmatig wat te drinken en eten, dit houdt je bloedsuikerspiegel op peil en zo kun je maagzuur voorkomen.
- Neem je zwangerschapsboekje mee! Moet je toevallig onderweg naar een dokter dan heb je direct alle medische informatie bij de hand.
- Draag gemakkelijke kleding. Vooral als je lang moet rijden is het fijn om een comfortabele outfit aan te hebben.
Verzekeringen
Hoe zit het eigenlijk met de autoverzekering. Is alles nog steeds gedekt of moet je je verzekering aanpassen als je zwanger bent? Wanneer je zwanger achter het stuur stapt ben je gewoon verzekerd onder je reguliere autoverzekering. Hier hoef je je dus geen zorgen om te maken.
Het is echter wel belangrijk wanneer er een baby op komst is om te checken of je autoverzekering de dekking ‘schadeverzekering inzittende’ heeft. Deze dekking vergoed de schade voor de inzittende ten tijde van een ongeval. Dit gaat onder andere om materiële schade, letselschade en gevolgschade. Wel een veilig idee om dit goed geregeld te hebben wanneer je kleintje er eenmaal is.
Wanneer mag je weer autorijden na de komst van de baby?
Heb je een bevalling gehad zonder complicaties dan kan je over het algemeen vrij snel weer autorijden. Dit verschilt uiteraard per persoon en hangt af van je herstel. Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden. Wanneer je kindje geboren is met een keizersnede dan duurt het meestal wat langer voordat je weer kan rijden.
Er komt bij een keizersnede meer kijken dan bij een natuurlijk bevalling. Je kan daarom meer klachten hebben die langer duren. Zo hebben vrouwen vaak langer last van vermoeidheid en pijn, waardoor je minder alert bent. Hierdoor kan autorijden onverantwoord zijn. De operatie wond geneest meestal binnen een week of 3, dat wil uiteraard niet zeggen dat je dan alweer helemaal de ‘oude’ bent. Geef jezelf dan ook de tijd om te herstellen. Bij het autorijden gebruik je je buikspieren, dit kan pijnklachten geven als je nog niet voldoende genezen bent. Ook het gebruik van de gordel (die druk geeft op de wond) kan heel onprettig zijn. De meeste artsen adviseren dan ook om zeker de eerste drie tot vier weken niet zelf te gaan autorijden.
Hoewel je in principe met je autoverzekering (WA) gedekt bent voor het toebrengen van schade aan anderen, is het heel belangrijk om voor je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers het advies op te volgen van je behandelend arts. Kruip pas weer achter het stuur wanneer het mag en wanneer je volledig hersteld bent, alleen dan ben je verzekerd.
Lees ook: kinderen veilig in de auto vervoeren: tips en regels
*Dit artikel bevat gesponsorde content