Je bent zwanger, wat is er dan fijner dan heerlijk ontspannen in de sauna? Over een saunabezoek tijdens je zwangerschap zijn echter nogal wat verschillende richtlijnen en controverses. In Finland is bevallen in de sauna doodnormaal en hier wordt soms zelfs afgeraden om naar de sauna te gaan. Daarom wordt er in dit artikel ingegaan op de do’s en dont’s van saunabezoek tijdens je zwangerschap. Eén ding is in ieder geval duidelijk; je mag zeker naar de sauna als je zwanger bent en het kan zelfs heel goed zijn. Maar het is belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.
Met een gerust hart naar de sauna
Wanneer je zwanger bent is het niet goed wanneer je lichaamstemperatuur boven de 39 graden uitkomt. Wanneer dit door koorts wel het geval is moet je contact opnemen met je verloskundige. Uit onderzoek blijkt dat een saunabezoek of intensief sporten er, in tegenstelling tot wat eerder beweerd werd, niet voor kan zorgen dat je lichaamstemperatuur boven de 39 graden uitkomt.
Natuurlijk moet je extremen vermijden en niet meteen een uur in de sauna gaan zitten of een triatlon gaan doen. Het belangrijkste advies blijft dan ook om goed naar je eigen lichaam te luisteren. Kun jij goed tegen hitte en ben je eraan gewend dan vind je de sauna waarschijnlijk ook tijdens de zwangerschap fijn. Word je echter duizelig, misselijk of krijg je hoofdpijn dan is dit een duidelijk teken van je lijf dat je beter even af kunt koelen. Ben je nog nooit naar de sauna geweest dan is een bezoek tijdens je zwangerschap wellicht een iets te grote uitdaging voor je lichaam. Wacht dan liever tot na je zwangerschap en bouw het langzaam op.
Voordelen van de sauna tijdens je zwangerschap
Een dagje sauna is voor de meeste mensen heel ontspannend. Deze diepe ontspanning komt de zwangerschap zeker ten goede. Wanneer je in de laatste periode van je zwangerschap ontspannen bent kan dit zelfs een vlotte bevalling bevorderen. Immers wordt het hormoon oxytocine, dat ervoor zorgt dat je weeën op gang komen, het beste aangemaakt als je ontspannen bent. De tegenhanger van oxytocine is adrenaline en hiervan wil je het liefst zo min mogelijk tijdens je bevalling.
Hiernaast bevordert een saunabezoek de stimulatie van de bloedsomloop. Doordat je kindje via de navelstreng en placenta verbonden is met jouw bloedsomloop, stimuleert dit ook de bloedsomloop van je kindje. Een betere bloedsomloop is meer zuurstof in het bloed.
Doordat je vaak transpireert in de sauna helpt dit om te voorkomen dat je tijdens je zwangerschap veel vocht vasthoudt. Dit is een veelvoorkomende kwaal in de zwangerschap. Een dagje naar de sauna kan er dus zeker voor zorgen dat dat overtollige vocht tijdelijk afgevoerd wordt.
Veilig naar de sauna
Naast de vele voordelen van een saunabezoek zijn er zeker een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en onthoudt; bij twijfel niet doen. Je eigen gevoel is altijd leidend in het maken van keuzes, helemaal tijdens je zwangerschap. Vaak voel je dan nog beter aan waar je grenzen liggen. Een dagje naar de sauna kan gelukkig op veel manieren. Een heerlijke zwangerschapsmassage, gezonde lunch en lekker luieren zijn ook al heel ontspannend.
Niet naar de sauna voor 14 weken zwangerschap
Er wordt afgeraden om in de eerste drie maanden van je zwangerschap een sauna te bezoeken. Natuurlijk kun je prima naar de sauna zonder daadwerkelijk in een sauna te zitten zoals hierboven beschreven maar vermijd de saunacabine. In deze eerste maanden wordt je baby gevormd. Alles wordt in deze eerste drie maanden aangelegd, van de organen tot de ledematen. Na 14 weken zit alles erop en eraan en kan je baby gaan groeien. Omdat die eerste weken zo belangrijk zijn wil je risico’s uitsluiten. Een te snelle opwarming van je lichaam kan dan een risico zijn. Gelukkig duurt een zwangerschap gemiddeld 40 weken en heb je nog voldoende tijd over om heerlijk naar de sauna te gaan.
Infrarood sauna en zonnebank
Wanneer je naar de sauna gaat is het beter om de infrarood sauna over te slaan. Deze sauna zorgt er met zijn straling voor dat je van binnenuit opwarmt en dit kan gevaarlijk zijn omdat de temperatuur in je baarmoeder dan te hoog wordt. Bij alle andere sauna’s is dit niet het geval dus deze kun je met een gerust hart gebruiken. Om dezelfde reden wordt ook de zonnebank afgeraden. Alhoewel de UV straling niet doordringt tot in de baarmoeder kan de hitte wel schadelijk zijn. Ook heb je meer kans op een zwangerschapsmasker wanneer je jezelf teveel blootstelt aan UV straling.
Geleidelijk afkoelen
Wanneer je zwanger bent heb je een goed excuus om niet direct na de sauna in een koud dompelbad te springen. Het is beter om geleidelijke af te koelen door bijvoorbeeld eerst even een rondje buiten te lopen of een lauwe douche te nemen. Natuurlijk mag je best in dat dompelbad als je wat meer afgekoeld bent. Grote temperatuurschommelingen kun je beter vermijden als je zwanger bent. Daarom is het ook belangrijk om in de sauna deze grens te bewaken. Ga niet meteen op het hoogste bankje zitten maar kies liever een lagere trede zodat je rustig start en misschien later iets op kunt bouwen.
Bubbel- en kruidenbaden na 34 weken
Wanneer je de 34 weken zwangerschap bent gepasseerd is het mogelijk dat je al wat ontsluiting hebt. Hierdoor is het mogelijk dat er een infectie optreedt wanneer je gebruik maakt van een bubbel- of kruidenbad. Doordat de temperatuur in deze baden vaak wat hoger ligt kunnen bacteriën zich makkelijker vermenigvuldigen en zo een weg naar binnen vinden. De kans hierop is zeer klein maar better safe than sorry toch! Waarschijnlijk zit je toch niet meer zo heel relaxed in dat bubbelbad dus kun je beter op een andere manier ontspannen.
Voor de 34 weken is het overigens geen enkel probleem om heerlijk in een kruidenbad te dobberen. Wanneer je twijfelt kun je natuurlijk altijd even de verloskundige om advies vragen
Tijdsduur in de sauna
Als je zwanger bent kun je beter niet te lang in de sauna of een warm bad liggen. De richtlijn is daarom om je tijd in een saunacabine tot 10 minuten te beperken en de tijd in een warm bad tot 20 minuten. Ben je echter een ervaren sauna bezoeker dan voel je waarschijnlijk zelf heel goed aan wanneer het tijd is om eruit te gaan.