Een miskraam is een intense en vaak verdrietige gebeurtenis. Misschien wil je het liefst zo snel mogelijk weer zwanger worden of is het verdriet juist te vers dat je hier nog niet over na wilt denken. Het kan ook zijn dat je het vertrouwen in je lichaam bent kwijtgeraakt en het daarom misschien spannend vindt om weer zwanger te worden. Zwanger worden na een miskraam kan daarom best beladen zijn. Je zult hierdoor waarschijnlijk wat vragen hebben. Wanneer mag je weer proberen zwanger te worden? Zijn er nog andere dingen waar je op moet letten? Deze vragen worden beantwoord in dit artikel zodat je met een gerust hart kunt proberen om weer zwanger te worden als je daar aan toe bent.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat één op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam, soms gebeurd het zo vroeg in de zwangerschap dat je het niet eens door hebt en je denkt dat je gewoon ongesteld geworden bent. Wanneer je echter al een aantal weken of zelfs maanden zwanger bent dan is een miskraam ingrijpend.
Wat is een miskraam?
Een miskraam betekent dat er geen hartslag meer is bij het vruchtje. Het vruchtje groeit niet meer en wordt dan afgestoten door de baarmoeder. Hierdoor heb je bloedverlies en vaak buikkrampen. De meeste miskramen vinden plaats voor 12 weken zwangerschap. We spreken van een miskraam als het vruchtje voor 16 weken zwangerschap afgestoten wordt. Na een miskraam heb je vaak nog een week last van bloedverlies en zal het, net als bij een gewone menstruatie, steeds minder worden. Omdat het vruchtje nog zo klein is zul je het vaak niet zien als je bloed verliest. Wel kan het zijn dat je wat stolsels in het bloed ziet.
Wanneer mag je weer zwanger worden na een miskraam?
Fysiek gezien kun je al heel snel weer zwanger worden, zelfs al voor je volgende ongesteldheid. Echter moet je na een miskraam in de eerste twee weken toch iets voorzichtiger zijn omdat je baarmoedermond nog een paar dagen open staat. Hierdoor heb je meer kans op ontstekingen die via de baarmoedermond naar binnen kunnen. Hierdoor kunnen virussen en bacteriën een ontsteking veroorzaken. Je kunt daarom beter geen tampons gebruiken of penetratie seks hebben. Ook kun je beter niet in bad gaan, zwemmen of naar de sauna gaan.
De meeste vrouwen worden binnen vier tot zes weken na de miskraam weer ongesteld. Dit betekent dat je lichaam weer een eisprong gehad heeft en je dus weer vruchtbaar bent. Je hebt nu weer kans om zwanger te worden.
Hoe snel kun je weer zwanger worden na een miskraam?
Fysiek gezien is je lichaam dus heel snel weer klaar om zwanger te worden wanneer je geen complicaties van je miskraam gehad hebt. Emotioneel kost het vaak wat meer tijd voordat je de miskraam verwerkt hebt. Het is belangrijk dat zowel jij als je partner de miskraam goed verwerken. Ook een mentale gezondheid is heel belangrijk wanneer je weer zwanger wordt. De meeste vrouwen worden binnen vier maanden weer zwanger na een miskraam. Dit is echter een gemiddelde dus het kan natuurlijk altijd wat langer duren. Wanneer je meerdere miskramen achter elkaar hebt gehad is het goed om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts. Het kan dan zijn dat er een vruchtbaarheidsprobleem is waardoor het niet lukt het vruchtje vast te houden.
Onzekerheid
Het is heel logisch dat je je onzeker voelt als je een miskraam gehad hebt. Waarom heeft je lijf het vruchtje afgestoten is een vraag die je jezelf keer op keer kunt stellen. Kun je wel weer opnieuw zwanger worden? Deze onzekerheid is heel normaal. Je hebt misschien angst dat je als je zwanger wordt weer een miskraam zult krijgen. Na een miskraam heb je evenveel kans op een goede zwangerschap als iemand die geen miskraam gehad heeft.
De onzekerheid en angst kunnen je echter behoorlijk in de weg zitten wanneer je opnieuw probeert om zwanger te worden. Het is goed om er met mensen in je omgeving over te praten. Je zult merken dat veel meer vrouwen een miskraam gehad hebben. Probeer om over de onzekerheid en angst heen te stappen zodat je met vertrouwen een nieuwe zwangerschap aan kunt gaan. Dit zal een nieuwe bevruchting zeker ten goede komen.
De kans op een miskraam verkleinen
Vaak is er geen direct aanwijsbare reden waarom je lichaam het vruchtje afstoot. Toch kun je met je leefstijl wel proberen om zo gezond mogelijk te leven en hierdoor een optimaal klimaat te creëren voor een zwangerschap. Een gezond gewicht en niet roken zijn belangrijke pijlers voor een gezonde leefstijl. Rook je of heb je geen gezond gewicht dan is het goed hier aandacht aan te besteden voordat je probeert zwanger te worden.
Complicaties na een miskraam
Wanneer je een miskraam hebt gehad kan het zijn dat er complicaties optreden. Het is belangrijk dat je contact opneemt met de verloskundige, gynaecoloog of huisarts als je na twee weken nog last hebt van pijn, nog steeds bloed verliest, koorts krijg of natuurlijk als je andere vragen hebt. Als je al contact had met de verloskundige voor de miskraam zul je ongeveer een maand tot zes weken na de miskraam een controleafspraak bij de verloskundige hebben. Je kunt deze afspraak ook altijd zelf aanvragen.
Als je na twee maanden nog niet ongesteld geworden bent en voor je miskraam wel een regelmatige cyclus had is het ook belangrijk contact op te nemen met de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Het kan betekenen dat er door de miskraam verklevingen in je baarmoeder zitten.
Emoties na een miskraam
Een miskraam is nog lang niet altijd onderwerp van gesprek terwijl de impact ontzettend heftig kan zijn. Een volgende zwangerschap zal nooit meer helemaal zonder zorgen zijn en dat is best ingrijpend. Het is daarom heel belangrijk om over je miskraam te praten of contact te zoeken met lotgenoten. Via Freya, kun je veel lezen over miskramen en contact zoeken met lotgenoten. Besef dat de verwerking van het verlies van het vruchtje een proces is en dat hulp zoeken wanneer je dat nodig hebt helemaal niet erg is.
Lees ook: omgaan met het overlijden van een kind
Bronnen: degynaecoloog.nl en Freya