Waar liggen die autosleutels nou? Sta je bij het tankstation, weet je niet meer wat je moet tanken. Je hebt ineens post-its nodig om alles te onthouden. Tijdens de zwangerschap kan je extra vergeetachtig zijn. Je hebt dan last van zwangerschapsdementie. In het Engels wordt dit ‘baby brains’ genoemd. Maar hoe komt dat nou? In dit artikel leggen we uit wat zwangerschapsdementie is, hoe dit ontstaat en geven we je tips bij vergeetachtigheid.
Wat is zwangerschapsdementie?
Als je echt dementie hebt, dan kunnen je hersenen informatie niet meer goed verwerken. De zenuwcellen in je hersenen of de verbindingen ertussen gaan kapot, waardoor er blijvende schade aan je hersenen optreedt. Als je last hebt van zwangerschapsdementie dan is dat niet zo. Je bent dan alleen tijdelijk vergeetachtig. Je kan daarnaast last hebben van de volgende zaken:
- Je kunt je moeilijk concentreren. Normaal gesproken ben je een boekenwurm, maar in je zwangerschap kan je je maar moeilijk concentreren. Ook op je werk of thuis kan je dit ervaren.
- Je voelt je warrig en hebt watten in je hoofd. Heb je de deur eigenlijk wel op slot gedaan? En hoe laat had je die afspraak ook alweer?
- Je bent onhandig. Je laat eerder dingen vallen en struikelt bijvoorbeeld sneller.
- Je bent afwezig, je bent er niet helemaal bij. Als iemand tegen jou aan het praten is kan je zomaar de vraag krijgen of je wel luistert.
- Je reactievermogen is verminderd. Je hebt minder ruimte voor reflectie en reageert bij een kinderruzie eerder met een kort lontje. Ook in het verkeer moet je nu extra opletten.
Oorzaken zwangerschapsdementie
Loop je naar boven en heb je geen idee meer wat je daar wou doen? Ben je naar je zonnebril aan het zoeken en zit die gewoon op je hoofd? In de zwangerschap komt dat vaker voor. Dit kan door verschillende oorzaken komen:
- Progesteron – Tijdens de zwangerschap neemt het hormoon progesteron toe. Wetenschappers hebben aangetoond dat door de toename van dit hormoon en het gebrek aan slaap minder informatie wordt opgeslagen in je hersenen. Ook kunnen er minder makkelijk herinneringen worden opgehaald uit je hersenen. Je verwerkt gebeurtenissen lastiger en je reactievermogen is langzamer dan normaal.
- Andere belangen – Je moet tijdens je zwangerschap over veel dingen nadenken. Je bent bezig met je baby, de babykamer, je regelt kinderopvang, je bereidt je voor op de bevalling en op zijn of haar komst. Je bent op dit moment letterlijk met andere dingen bezig. Je prioriteiten liggen ergens anders en je begint al lekker te nestelen. Hierdoor is er minder ruimte voor andere (onbelangrijkere) zaken. Het voordeel hiervan is dat je je minder druk maakt om dingen. Je focus ligt nu gewoon even bij je baby.
- Gebrek aan choline – Choline zorgt ervoor dat er acetylcholine wordt aangemaakt in je lichaam. Dat heb je nodig om snel te kunnen denken en handelen en je gebruikt dit om te analyseren. Normaal gesproken krijg je voldoende chlorine binnen via je voeding. Maar tijdens de zwangerschap zorgt choline ervoor dat de placenta goed werkt. Daarnaast heeft je baby deze voedingsstof nodig voor de ontwikkeling van zijn hersenen en het zenuwstelsel. Doordat de baby deze stof eerst gebruikt, blijft er minder choline over voor jou. Dit kan gevolgen hebben voor je concentratievermogen en je geheugen. Het is dus belangrijk om zelf voor voldoende inname van choline te zorgen als je zwanger bent.
- Slaapgebrek – Tijdens je slaap verwerk je alles wat er gedurende de dag is gebeurd. Je hersens geven alles een plekje en je lichaam en geest laden weer op. In het eerste en derde trimester van je zwangerschap slaap je vaak minder goed door andere zwangerschapsklachten. Het gevolg is dat je overdag vermoeid bent. Het verwerkingsproces in de nacht is verstoord evenals het oplaadmoment. Gevolg is dat je minder efficiënt bent en dingen sneller vergeet.
Hoelang duurt zwangerschapsdementie?
Zwangerschapsdementie kan al in het begin van de zwangerschap ontstaan en kan de hele zwangerschap aanhouden. Bij sommige vrouwen duurt het zelfs na de bevalling nog even voordat het over is. Dit kan nog wel 7 maanden duren. Van tevoren is niet te voorspellen hoe dit bij jou gaat. Dat verschilt per persoon. Onhandig, maar niks om je zorgen over te maken. Het is heel normaal en je hebt gelukkig geen blijvende schade aan je hersenen.
Tips bij zwangerschapdementie
Geen paniek, gelukkig is deze zwangerschapskwaal tijdelijk. Zodra je hormoonhuishouding weer hersteld is van de zwangerschap zal je langzaamaan weer je normale concentratie en geheugen terug krijgen. Deze tips kunnen jou helpen om om te gaan met deze vergeetachtigheid:
- Notities maken – Gebruik een kladblok, een post-it of zet een lijstje in je telefoon met alle dingen die je nog moet doen en niet wilt vergeten. Je kan ook per dag een to-do lijstje maken.
- Agenda – Noteer je afspraken op een kalender of schrijf ze in een papieren of digitale agenda. Zo hoef je niks te onthouden.
- Geef spullen een vaste plek – Leg belangrijke spullen zoals de autosleutels, je zonnebril en de afstandsbediening op een vaste plek. Dat scheelt weer wat zoektijd.
- Rust uit – Door uit te rusten geef je je hersens verwerkingstijd. Als je ’s nachts slecht slaapt, dan kan je overdag een korte powernap doen. Kan je overdag niet slapen, neem dan een lekker warm bad of rust even uit op de bank. Je kan ook ’s avonds wat eerder naar bed gaan, om zo toch voldoende slaap te krijgen.
- Verkeer – Let goed op als je auto rijdt of op de fiets zit. Lukt het je niet om je te concentreren? Vraag dan of iemand je weg wil brengen.
- Lach – Neem jezelf niet te serieus in deze periode en lach erom als je je autosleutels weer eens in de koelkast terugvindt. Word niet boos op jezelf en voel je niet schuldig. Stress is niet goed voor je als je zwanger bent.
- Partner – Gebruik je partner als extra geheugensteuntje. Zo kunnen jullie samen belangrijke zaken onthouden.
- Gebruik meer choline – Je kan er via je voeding voor zorgen dat je meer choline tot je neemt. Dit komt met name voor in vlees, gevogelte, vis, soja, tarwekiemen en eieren. In vette vis zitten daarnaast essentiële vetzuren, deze zijn goed voor je geheugen. Choline zit ook veel in lever, maar dat kan je beter niet eten als je zwanger bent. Als je vegetarisch of veganistisch eet, dan is de kans op een tekort groter.
- Deel je taken – Door taken te delegeren heb jij tijd over. Tijd om uit te rusten of iets voor jezelf te doen. Je hoeft niet alles alleen te doen.
Misschien ook interessant om te lezen: Wat doet een zwangerschap met je brein?
Bronnen: orthokennis, verloskundigenrijswijk