’s Nachts rustig slapen is er tijdens de zwangerschap bijna niet meer bij. Als je niet wakker wordt van je buik die in de weg ligt, dan begint je baby wel te trappelen. Ook kan je het in de zwangerschap warmer hebben dan normaal en kan je veelvuldig gaan zweten en opvliegers ervaren. Vooral ’s nachts. Hoe dat komt vertellen we jou in dit artikel. Ook geven we jou tips wat je kan doen als je last hebt van hevige transpiratie en opvliegers.
Wat is een opvlieger?
Krijg je ineens een heel rood en warm hoofd, uit het niets? Breek het zweet je uit? Dan heb je last van een opvlieger. Hier hebben vrouwen niet alleen in de overgang last van, maar dat kan ook in de zwangerschap. Vooral ’s nachts kan je het ineens heel erg warm krijgen. Opvliegers krijgen is gelukkig heel onschuldig, maar wel vervelend. Zeker als je er steeds wakker van wordt. Sommige vrouwen worden er zelfs duizelig van of krijgen last van hartkloppingen. Weet dat dit tijdelijk is. Soms duurt dit maar een paar seconden, soms houdt het een paar minuten aan. In het tweede en derde trimester hebben zwangere vrouwen hier het meest last van.
Oorzaken zweten en opvliegers tijdens de zwangerschap
Maagzuur, misselijk en moe zijn, maar ook transpireren en opvliegers zijn veel voorkomende zwangerschapsklachten. Dit laatste komt vooral ’s nachts voor. Je wordt voor de zoveelste keer wakker omdat je nat bent van het zweet of ineens oververhit bent. Zweten kan zelfs één van de eerste zwangerschapssymptomen zijn. In het begin van de zwangerschap of aan het einde hebben de meeste vrouwen last van veelvuldig transpireren. Zweten kan natuurlijk ook te maken hebben met het jaargetijde waarin je zwanger bent, maar er zijn ook zwangere vrouwen die zelfs in een koude winter veelvuldig zweten.
Opvliegers en zweten kunnen ontstaan door:
- Hormonen – De thermostaat in je hersenen (de hypothalamus) regelt de temperatuur van je lichaam. Heb je het warm? Dan krijgen je hersens het signaal dat ze jouw lichaam moeten laten afkoelen. Je hartslag gaat omhoog en je gaat zweten. Zo koelt je lichaam weer af. Zweten is dus heel nuttig, want zo raak je niet oververhit. Tijdens de zwangerschap is deze thermostaat een beetje ontregeld. Dit komt door de hormonen hCG en oestrogeen. Hierdoor hebben zwangere vrouwen het eerder warm of juist koud, terwijl anderen in dezelfde ruimte nergens last van hebben.
- Hogere lichaamstemperatuur – Tijdens de zwangerschap is je temperatuur net iets hoger dan normaal. Je lichaamstemperatuur blijft tijdens de hele zwangerschap wat hoger, tot een halve graad meer dan normaal. Ook al klinkt dat weinig, je kunt het daardoor toch eerder warm hebben, opvliegers krijgen en gaan zweten.
- Lage bloedsuikerspiegel – Sommige vrouwen hebben een lage bloedsuikerspiegel. Tijdens de zwangerschap kan dat nog erger worden. Als je dan te weinig eet of moe bent, kan je sneller duizelig worden en gaan zweten.
- Betere doorbloeding – Ook is je lichaam tijdens de zwangerschap beter doorbloedt. Er wordt namelijk meer bloed aangemaakt, onder andere voor je placenta. Waar je normaal gesproken 4,5 liter bloed in je lichaam hebt, kan dat tijdens de zwangerschap zo 7,5 liter zijn. Niet alleen je organen worden beter doorbloedt, maar ook je huid en je zweetklieren. Hierdoor krijg je het sneller warm en gaan de zweetklieren meer vocht produceren, zweet dus.
- Stofwisseling – Daarnaast is de stofwisseling verhoogd als je zwanger bent, waardoor je ook sneller kan gaan zweten.
Stinkt je zweet tijdens de zwangerschap meer dan normaal?
Gelukkig niet! Zweet stinkt in de basis niet, ook niet als je zwanger bent. Zweet bestaat uit vocht en opgeloste mineralen en stoffen. Zodra het vocht uit de zweetklieren in aanraking komen met bacteriën op je huid of je kleding kan het gaan ruiken. En bacteriën vermenigvuldigen zich het snelst op warme plekjes, zoals je oksels. Draag daarom luchtige kleding. Doordat je meer zweet dan normaal in je zwangerschap, heb je misschien wel het idee dat je jezelf meer ruikt. Maar vergeet niet dat je reukvermogen tijdens de zwangerschap ook sterker is dan normaal.
Tips bij zweten en opvliegers tijdens de zwangerschap
Zweten en opvliegers tijdens de zwangerschap is heel normaal. Maar als het zweet steeds langs je hoofd parelt, dan is dat natuurlijk ook gewoon heel vervelend. Hieronder vind je een aantal tips die jou kunnen ondersteunen als je veelvuldig zweet of last hebt van opvliegers:
- Draag luchtige kleding – Kleding van katoen of linnen werkt heel goed als je veelvuldig transpireert. Vermijdt synthetische stoffen, want deze absorberen vocht niet goed.
- Vervang je kleding regelmatig – Zodra je een zweetaanval hebt gehad kan je een schoon (katoenen) shirt aantrekken. Trek dagelijks een schoon shirtje aan. Helaas moeten sommige vrouwen zelfs meerdere keren per dag hun shirt verwisselen.
- Draag laagjes – Door laagjes kleding over elkaar aan te trekken, kan je gemakkelijk en snel wat uit doen als je het ineens warm krijgt.
- Verschoon je beddengoed regelmatig – Naast het wassen van je beddengoed kan je ook een extra katoenen laken onder je dekbed doen, zodat deze beter beschermt blijft. Ditzelfde geldt voor je matras.
- Was jezelf dagelijks – Was of douche dagelijks, maar gebruik niet telkens zeep. Gebruik daarnaast een neutrale deodorant.
- Inlegkruisjes – Sommige vrouwen zweren erbij. Door inlegkruisjes onder je oksel op je T-shirt te plakken, krijg je geen last van natte plekken in je shirt. Vervang de inlegkruisjes regelmatig.
- Water – Zorg altijd voor een flesje water in je handtas en een glas water op je nachtkastje. Als je het warm krijgt, kan je direct wat drinken. Hierdoor koel je af. Sowieso moet je in de zwangerschap natuurlijk goed drinken -minimaal 2 liter- zodat onder andere het vruchtwater om de paar uur ververst kan worden.
Nachtzweten
Wordt je badend in het zweet wakker? Moet je voor de zoveelste keer je pyjama verwisselen? Heel vervelend. Sommige vrouwen zweten in de zwangerschap vooral ’s nachts. Zorg er dan voor dat je slaapkamer lekker koel is. Trek (vooral tijdens een warme zomer) een luchtige, katoenen pyjama aan en zorg voor luchtig, katoenen beddengoed. In de zomer kan je onder een katoenen laken gaan slapen. Ook kan je op een grote badhanddoek gaan liggen. Als deze dan ’s nachts nat is geworden gooi je hem snel naast je bed. Zo hoef je niet het hele bed te verschonen in het midden van de nacht en kan je lekker verder slapen.
Na de zwangerschap
Weet dat deze zwangerschapskwaal na de bevalling weer over gaat. Eerst moet je lichaam het overtollige vocht uit je lichaam nog afvoeren, waardoor je na de bevalling nog wel even zult zweten. Maar zodra je hormoonhuishouding weer in balans is, verdwijnen het overmatig zweten en de opvliegers als sneeuw voor de zon.
Bronnen: mensengezondheid, deverloskundige